DZS: U osam mjeseci osam posto više turista, šest posto više noćenja

Slika /arhiva/logo DSZ.jpg

Hrvatska u kolovozu i u osam mjeseci ove godine bilježi visoke stope rasta fizičkih turističkih pokazatelja - i u kolovozu i u osam mjeseci ostvareno je osam posto više dolazaka, te šest posto više turističkih noćenja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U razdoblju od siječnja do kraja kolovoza Hrvatsku je posjetilo više od devet milijuna turista, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani. Stranih je gostiju u osam mjeseci bilo više od 7,63 milijuna, što je rast od osam posto, dok domaći gosti sa 1,37 milijuna dolazaka bilježe porast za 11 posto.

Turisti su ostvarili ukupno 47,49 milijuna noćenja, od čega stranci više od 42,25 milijuna, što je porast za šest posto, a domaći više od 5,23 milijuna što je porast za osam posto.

Službena statistika također pokazuje da su stranci u prosjeku ostvarivali 5,5 noćenja po dolasku, dok su domaći turisti u prosjeku ostvarivali 3,8 noćenja po dolasku.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (20,6 posto), a slijede gosti iz Slovenije (12,4 posto), Italije (11,8 posto), Češke (9 posto), Austrije (8,3 posto), Nizozemske (4,4 posto), Mađarske (4,2 posto), dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 29,3 posto noćenja.

Prema statističkim podacima, u osam mjeseci Hrvatsku je posjetilo više od 1,22 milijuna Nijemaca, a ostvarili su više od 8,72 milijuna noćenja, a oba pokazatelja bilježe rast od tek jedan posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Stopu rasta od jedan posto bilježi se i u broju talijanskih gostiju kojih je u osam mjeseci došlo gotovo 1,1 milijun, ali je broj njihovih noćenja od gotovo pet milijuna jedan posto manji nego li u isto vrijeme lani.

Nasuprot tomu iznadprosječne stope rasta bilježi se kod gostiju iz Slovenije - njihovih više od 894,6 tisuća dolazaka porast je za 12 posto, a više od 5,22 milijuna noćenja porast za 9 posto.

Visoke stope rasta statistika bilježe i kod gostiju iz Češke, 14 posto u broju dolazaka (571,6 tisuća), te 13 posto u broju noćenja (gotovo četiri milijuna).

Turisti iz Austrije sa više od 668,7 tisuća dolazaka i više od 3,5 milijuna noćenja u plusu su za sedam, odnosno pet posto, a iz Nizozemske sa 233,7 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja za 10, odnosno četiri posto.

Među rijetkim pak zemljama s padom broja dolazaka i noćenja je Mađarska iz koje je u Hrvatsku došlo 330 tisuća gostiju, što je šest posto manje, dok je ostvarenih 1,8 milijuna noćenja čak 10 posto manje nego li lani.

Statistika za osam mjeseci ove godine pokazuje da se značajniji porasti u broju dolazaka i noćenja bilježe kod turista iz novih članica EU, primjerice Slovačke, Letonije, Litve, Rumunjske, ali i iz Finske, Španjolske ili Grčke, kao i Kanade, SAD-a, Japana, Novog Zelanda. Tako su primjerice gosti iz Letonije sa oko 12,68 tisuća dolazaka i 38,76 tisuća noćenja u plusu za 73, odnosno 82 posto, a iz Finske sa 20,4 tisuće dolazaka i 88,14 tisuće noćenja za 45, odnosno 64 posto.

Gostiju iz SAD-a bilo je u osam mjeseci 119 tisuća, a ostvarili su više od 311 tisuća noćenja što je i u dolascima i noćenjima porast za 19 posto, dok gosti iz Kanade sa 25 tisuća dolazaka i gotovo 78 tisuća noćenja bilježe plus od 19, odnosno 26 posto.

Iz Japana u Hrvatsku je u osam mjeseci stiglo gotovo 50 tisuća turista koji su ostvarili 78 tisuća noćenja što je porast za 26, odnosno 25 posto. No gosti iz Japana ujedno se i najkraće zadržavaju - po dolasku ostvare prosječno 1,6 noćenja, a manje od njih još jedino gosti iz Republike Koreje sa 1,4 noćenja po dolasku. Najduže se pak zadržavaju gosti iz Rusije i Nizozemske s prosječno 8,2, odnosno 8 noćenja po dolasku.

Samo u kolovozu Hrvatsku je posjetilo više od 2,8 milijuna turista, a ostvarili su 17,9 milijuna noćenja, što je u odnosu na kolovoz prošle godine više za 8, odnosno 6 posto. (Hina)
 



Pisane vijesti