Državni inspektorat zatvorio "Libertas" te najavio zatvaranje "Bellevuea"

Slika /arhiva/071015-drz-libertas.jpg

Pošto je još u rujnu gospodarski inspektor Državnog inspektorata utvrdio da je Hotel "Libertas Rixos" u Dubrovniku počeo rad, a da nije pribavio rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta i kategorizacije hotela od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, objekt je danas popodne zapečaćen.

Uz navedenu kaznu Državni inspektorat predložit će i zaštitnu mjeru za oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi pribavljene prekršajem.

Najnovije okolnosti glede zatvaranja "Libertasa" Uprava hotela nije bila spremna komentirati, a glasnogovornica tvrtke "Rixos" Maja Jukić kazala je za Hinu kako će Uprava najvjerojatnije već sutra, a najkasnije za dva ili tri dana, održati konferenciju za novinare i očitovati se o toj mjeri Državnog inspektorata te planovima glede "Libertasa".

Turska tvrtka "Rixos Hoteli" kupila je taj hotel od bugarske tvrtke "Moultigroup" u ožujku 2004. i u njegovu obnovu uložila 40 milijuna eura. Tako je taj hotel, jedan od najvećih u Dubrovniku i među najluksuznijima na Jadranu, trebao biti pušten u pokusni rad u rujnu, a konačno potkraj godine.

Neslužbeno se doznaje da će inspekcija ponovno obići hotel za trideset dana, do kada bi Uprava trebala dobiti uporabnu dozvolu, koja je u postupku pribavljanja, te ukloniti nedostatke, prije svega problem buke koju uzrokuju hotelski agregati, na što se često žalilo susjedstvo "Libertasa" i najavilo tužbu državnim tijelima.
"Libertas", koji je zbog devastacije u ratu izvan uporabe bio još od 1991., deveti je član "Rixosa" koji već imaju osam hotela visokokategornika. Turski je vlasnik mnogo prije kanio otvoriti hotel, nekoliko je puta to i najavljivao, ali je zbog opsežnih građevnih radova, zahtjevnosti unutarnjeg uređenja i pribavljanja dokumentacije otvorenje odgađano. "Libertas Rixos" ima 14 katova, gotovo dvije stotine zaposlenika, 315 soba i apartmana u dvjema zgradama na oko 45 tisuća četvornih metara prostora te kongresni centar s devet dvorana s 1200 mjesta.

Hotel je samo 15 minuta hoda udaljen od stare gradske jezgre i prvi je susjed visokokategorniku "Bellevueu" u vlasništvu Gorana Štroka, odnosno grupacije Jadranski luksuzni hoteli, koji bi istu sudbinu, doznaje se iz Državnog inspektorata, trebao doživjeti 30. listopada.

Za razliku od "Libertasa", "Bellevue" je lani u ovo doba počeo raditi na temelju privremena rješenja o kategorizaciji, koje je isteklo još u lipnju ove godine. U šest kontrola provedenih u tom hotelu, potvrdio je Inspektorat, utvrđeno je da rješenje o zabrani iz lipnja nije provedeno, te da je hotel do danas ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 20 milijuna kuna. U slučaju "Bellevuea" među "utvrđenim nedostacima" najprijepornije je panoramsko dizalo, koje je izgrađeno mimo službenih planova. (Hina)



Pisane vijesti