Stara Kapela postala etno-selo

Slika /arhiva/skapela11.jpg

Stara Kapela, selo četrdesetak kilometara udaljeno od Slavonskog Broda i smješteno na granici Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije na obroncima Dilj gore, na prigodnoj je svečanosti danas predstavljeno kao prvo eko-etno selo u Brodsko-posavskoj županiji.

Projekt je prije dvije godine pokrenula udruga "Eko-etno selo" na čelu s dr. Antunom Tucakom. "Cilj nam je bila rekonstrukcija kuća i štagljeva za potrebe seoskog turizma", kaže Tucak. Dodaje kako je sretan što projekt postaje pravi gospodarski potencijal, jer je već 14 investitora odlučilo otkupiti zapuštena seoska imanja i urediti ih za potrebe seoskog turizma. Tucak vjeruje kako će već sljedeće godine Stara Kapela raspolagati s 34 ležaja koji će biti na raspolaganju turistima. Uz uređenje glavne seoske ulice najavio je obogaćenje projekta "Sokakom tradicijskih zanata" te muzeja sa zavičajnom zbirkom za koju je već prikupljeno oko 400 predmeta izvorne tradicijske kulture tog dijela Brodsko-posavske županije.

Realizaciji cjelokupnog projekta pomoglo je i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, koje je preko «Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam tradicijske i prirodne baštine u turistički nerazvijenim područjima“ dodijelilo „Eko-etno selu“ bespovratna sredstva u iznosu od 180 tisuća kuna.

U sklopu istog programa, Ministarstvo je tijekom proteklih pet godina za brojne projekte u Brodsko-posavskoj županiji osiguralo bespovratna sredstva u ukupnom iznosu više od milijun kuna.

Iako to malo mjesto ima tek 17 stanovnika, direktor Turističke zajednice Brodsko-posavske županije Pero Huljić vjeruje kako će do kraja sljedeće godine u Staroj Kapeli u apartmanima biti čak 80 mjesta.

"Tako da će samo po ovom projektu Brodsko-posavska županija biti u vrhu kada je riječ o seoskom turizmu. Tu treba dodati nove projekte eko-etno sela Lovčić, Ciglenik i Živike", najavljuje Huljić.

  

 

 

 

 



Pisane vijesti