Vlada: Rekordna i ovogodišnja turistička sezona; prihodi veći od sedam milijardi eura

Slika /arhiva/vlada.jpg

I ovogodišnja je turistička sezona bila rekordna po broju gostiju i prihodima od turizma, koji se do kraja godine očekuju u iznosu većem od sedam milijardi eura, a u 2008. očekuje se daljnje povećanje broja gostiju i prihoda od tri do pet posto, izjavio je danas ministar turizma Božidar Kalmeta na sjednici Vlade.

Vlada je prihvatila izvješće o analizi ovogodišnje turističke sezone te prijedlog programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za iduću godinu, čestitajući svima u turističkom sektoru na kvalitetno odrađenom poslu.

Ministar Kalmeta izvijestio je da je u glavnom dijelu turističke sezone, koja još traje, zabilježeno povećanje dolaska turista za osam posto, a noćenja za šest posto u odnosi na lani.

Istaknuo je da se do kraja godine očekuje sedam milijardi eura prihoda od ovogodišnje sezone (2003. prihodi su bili nešto veći od pet milijardi eura).

Kalmeta je naglasio da se još bolji rezultati očekuju se od sezone iduće godine, posebno kroz daljnje podizanje kvalitete turističke ponude i jačanje suradnje javnog i privatnog sekta, pri čemu se očekuje povećanje broja turista i prihoda od tri do pet posto.

"Hrvatska je danas nadaleko prepoznata kao poznato i razvijeno turističko tržište i ne trebamo strepiti za našu budućnost u turizmu", poručio je Kalmeta.

Zadovoljstvo turističkom sezonom izrazio je i premijer Ivo Sanader, te pozvao na veće napore u suzbijanju sive ekonomije u turizmu, budući da bi se, pribroje li se prihodima od turizma i oni u 'sivoj zoni', ukupni prihodi kretali između devet i deset milijardi eura.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković iznio je podatke iz istraživanja koje je provelo njegovo i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, a po kojima u više od 500 turističkih objekata 83 ili 84 posto hrane i pića koje koriste ima domaće podrijetlo.

Premijer Sanader čestitao je Čobankoviću na naporima koje je uložio da se u Hrvatsku konačno vrate lipicaneri oteti na početku Domovinskog rata, uvjeren da će i ti hrvatski rasni konji biti turistička atrakcija. (Hina) 



Pisane vijesti