Skup o turizmu i EU idućeg tjedna u Primoštenu

Slika /arhiva/primosten.jpg

"Budućnost hrvatskog turizma i Europska unija" naziv je međunarodnog skupa s okruglim stolom koji će se od 8. do 10. studenoga ove godine održati u Primoštenu u organizaciji hrvatsko-mađarske tvrtke za turizam i usluge "Grupa Jadranskih otoka", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare te tvrtke.

Glavni dio skupa, okrugli stol, održat će se 9. studenoga, u sklopu kojeg će sudionici moći raspraviti pojedine teme iz budućeg izvješća Europskog parlamenta o preporukama za razvoj europskog turizma.

Inicijatorica skupa i gošća na današnjoj konferenciji za novinare, mađarska zastupnica u Europskom parlamentu Etelka Barsi-Pataky istaknula je da je to izvješće u fazi izrade te da će njegove osnove na skupu u Primoštenu predstaviti predsjednik Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta Paolo Costa.

Naglasivši da je turizam za Hrvatsku i općenito za Europu vrlo važna gospodarska grana, koja postiže brži rast nego ukupno europsko gospodarstvo, Barsi-Pataky je naglasila i da se tom djelatnošću direktno i indirektno bavi 11 posto europskog stanovništva.

Stoga je, kaže, sretna da su članovi spomenutog Odbora pristali doći u Hrvatsku te na okruglom stolu predstaviti i s hrvatskim stručnjacima raspraviti preporuke daljeg razvoja turizma u Europi. Vjeruje i da će Hrvatska krajem 2009. završiti pregovore s EU te postati njena članica, što će, drži, svakako pridonijeti i daljem turističkom razvoju.

Iz spomenutog Izvješća izdvojila je samo temu zdravstvenog turizma, koju je ona i predložila, a za koju drži da je zanimljiva ulagačima jer omogućava produljenje sezone na gotovo cijelu godinu.

Predsjednik Uprave Grupe Jadranskih otoka Vitezy Tamas kazao je da predstojeći skup u Primoštenu, na kojem očekuju oko 60-ak sudionika, samo uvod u veliku međunarodnu konferenciju o turizmu koju planiraju organizirati iduće godine.

Grupa Jadranskih otoka d.d. osnovana je prošle jeseni, a kao brand objedinjuje tvrtke i objekte na jadranskoj obali u mađarskom vlasništvu - hotelske tvrtke i marine u Primoštenu, Jelsi, Trpnju, Tribunju i Gradacu. (Hina) 



Pisane vijesti