Predstavljen projekt Brijuni-rivijera

Slika /arhiva/brijuni-riv.jpg

Direktor tvrtke Brijuni-rivijera Veljko Ostojić na današnjoj zajedničkoj sjednici poglavarstava Grada Pule i Istarske županije predstavio je projekt Brijuni-rivijera, a posebno njegove društveno-ekonomske učinke.

Ustvrdivši da je riječ o iznimno važnom projektu za razvoj Istarske županije, Ostojić je kazao kako su ciljevi projekta izgradnja turističke rivijere visoke kategorije s Brijunima kao središtem, i to stavljanjem u funkciju bivših vojnih područja. Time će se, dodao je, omogućiti nova investicija u otočje, nova radna mjesta te učinkovita valorizacija državne imovine.

"U protekle dvije godine tvrtka Brijuni-rivijera pripremila je i raspisala natječaj za investitore, izradila je studiju koncepta najbolje uporabe te izvršila procjenu društveno-ekonomskih učinaka", kazao je Ostojić. Dodao je kako je u tijeku prednatječajni postupak za potencijalne investitore na četirima lokacijama - na području Muzila, Hidrobaze, Pinete i Sv. Katarine-Mulimenti.

Članovima poglavarstava potom su predočeni učinci koje će projekt donijeti javnom sektoru pa se tako na području Muzila tijekom trajanja koncesije očekuje dobit od 626 milijuna eura, na Sv. Katarini 107 milijuna eura, na Hidrobazi po jednoj varijanti koncepta 185 milijuna eura, a po drugoj 171 milijun eura, te na Pineti 170 milijuna eura.

"Ukupan je financijski učinak, uključujući i buduće lokacije u općini Bale, 1,5 milijardi eura i više od 5200 radnih mjesta", zaključio je Ostojić. Dodao je kako je koncesijski rok određen na 66 godina jer on ovisi o visini investicije, stanju infrastrukture te izlaznoj strategiji.

Članovi gradskog i županijskog poglavarstva izrazili su snažnu potporu projektu. Gradonačelnik Pule Boris Miletić naglasio je kako je taj projekt nova razvojna šansa grada, dok je istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo da je to prvi cjeloviti i sveobuhvatni projekt koji je javni sektor u Hrvatskoj ponudio privatnom, kao i novi koncept turističkog razvoja Istre, kojemu je cilj kvaliteta.

Ovaj projekt svojedobno je prihvatila koalicijska Vlada, dok mu je sadašnja Sanaderova Vlada također dala potporu. U tom kontekstu radi se o političkom konsenzusu ključnih političkih stranaka u Hrvatskoj, poručio je istarski župan Jakovčić. (Hina)



Pisane vijesti