Konferencija o budućnosti hrvatskog turizma i EU

Slika /arhiva/primosten.jpg

Što je hrvatski turizam danas i kakav može biti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, tema je današnje konferencije koja se pod nazivom "Budućnost hrvatskog turizma i Europska unija" održava u primoštenskom hotelu Zora.

Konferencija je okupila predstavnike Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Šibensko-kninske županije te predstavnike Grupe Jadranskih otoka (Adriatiq Ailands Group), koja je i organizator konferencije, a posebni su gosti predsjednik Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta Paolo Costa i mađarska zastupnica u Europskom parlamentu Etelka Barsi-Pataky.

Jedinstvena strategija razvoja turizma na europskoj razini ne postoji, istaknuo je Costa dodajući kako svaka država sama želi odlučivati o politici razvoja svog turizma. S druge strane Europska unija može puno pomoći u razvoju turizma i to prije svega kroz razne fondove te zakone i propise o, primjerice, zaštiti prirodne i kulturne baštine.

Hrvatska kao kandidat za ulazak u EU ima i određene prednosti u odnosu na neke zemlje koje su prije nje ušle u Uniju. Mogu se izbjeći neke greške poput betonizacije i apartmanizacije španjolske obale te juga Italije, dodao je. Dobar primjer Hrvatskoj može biti Toscana koja je vrlo uspješna sa svojim turističkim proizvodom, ali ne na štetu održivog razvoja.

Hrvatska je puno napravila za razvoj svog turizma osobito kad je riječ o infrastrukturi i izgradnji autocesta koje su bolje nego u nekim zemljama EU, istaknula je Etelka Pataky Barsi. No, Hrvatska bi trebala stvarati hotelsku industriju, ulagati dodatno u obrazovanje kadrova u turizmu, a važno je i razvijati turizam kroz cijelu godinu, a ne samo tijekom relativno kratke ljetne sezone. Pozitivnim smatra odlučnost Hrvatske u obračunu se bespravnom gradnjom, ali bi trebalo ubrzati izdavanje građevinskih dozvola za turističke objekte, istaknula je.

Pomoćnik ministra, mora, turizma, prometa i razvitka Želimir Kramarić istaknuo je kako je u ovoj godini od turizma ostvaren prihod od 7 milijardi eura. Do 2010. godine namjerava se uložiti dvije milijarde eura u poboljšanje kvalitete hotelskog smještaja, golf terene i druge sadržaje. Potiče se i razvoj obiteljskih hotela za što je izdvojeno 200 milijuna kreditnih sredstava, rekao je Kramarić. (Hina)



Pisane vijesti