Skupština HUH-a: Hotelijerstvo ide naprijed, ali ne dovoljno

Slika /arhiva/huh-logo.jpg

Iako je u hrvatskom hotelijerstvu u zadnje četiri godine postignut određeni kvalitetni iskorak, taj je sektor još uvijek opterećen nizom problema od niske profitabilnosti hotelskih tvrtki, nedostatka kvalitetnih kadrova do kratke sezone, nedovoljne tržišne prepoznatljivosti, istaknuto je između ostalog na Godišnjoj izbornoj skupštini Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH).

Tim je skupom danas u zagrebačkom hotelu Sheraton počeo dvodnevni 11. kongres Hrvatske udruge hotelijera i restoratera.

Izneseni su i podaci da je od 2003. do 2007. broj hotela u Hrvatskoj povećan za 27 posto, na ukupno 551, a broj hotelskih kreveta za šest posto na 114.000. Pri tome je najveći pomak, kako se čulo, napravljen kod hotela sa četiri i pet zvijezdica kojih je u 2003. bilo svega 33, a danas ih je 109.

Novo stari predsjednik Predsjedništva HUH-a Franco Palma sadašnje stanje hrvatskog hotelijerstva ocijenio je dobrim, ali ne i dovoljnim. Kaže da hotelijeri u idućim godinama još puno toga trebaju napraviti kako bi povećali svoju kvalitetu, profitabilnost, a time i konkurentnost u međunarodnom okruženju. Smatra da prije svega trebaju više investirati u nove proizvode, standarde i kadrove, ali i više poraditi na promociji same struke te međusobnoj suradnji.

Ističe i da hotelijerima i dalje slijedi 'bitka' za bolji zakonski okvir njihova poslovanja među kojima je i razrada prijedloga te donošenje zakona o zemljištu kojim bi se konačno riješilo pitanje vlasništva nad turističkim zemljištem.

Usvajajući izvješće o radu HUH-a za 2007. kao i planove za 2008. Predsjedništvo HUH-a je naglasilo da je povećanje konkurentnosti hrvatskog hotelijerstva do 2011. najveći cilj koji si hotelijeri i njihova Udruga zadaju.

U članstvu HUH-a je od ove godine 225 članica, od kojih su većina hotelske tvrtke, dok su tridesetak članova restorani te strukovna učilišta i fakulteti.

Kongres HUH-a nastavlja s radom sutra s obradom glavne teme "Kadrovi - osnova razvoja hotelijerstva". (Hina)


Pisane vijesti