HGK: Edukativni seminar za event management 11. i 12. prosinca

Slika /arhiva/logo_dubrovnik.jpg

Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) i USAID organizirat će 11. i 12. prosinca u Zagrebu edukativni seminar "Organizacija događanja i manifestacija kao dio turističke ponude Hrvatske" kojim se želi ukazati na mogućnosti unapređenja kvalitete poslovanja u segmentu tzv. event managementa u Hrvatskoj.

Seminar je najavljen na današnjem istoimenom okruglom stolu u HGK na kojem je uz nekoliko predstavnika hrvatskih turističkih agencija i zagrebačkog Kongresnog ureda sudjelovao i američki konzultant za područje MICE (meeting-incentive-congress-event) managementa William Knight.

Razgovarajući najviše o problemima koji u Hrvatskoj prate organizaciju događanja i drugih skupova direktor zagrebačkog Kongresnog ureda Dražen Hochecker istaknuo je da su nedostatak komunikacije i suradnje unutar sektora zapravo najveći problem. To se potvrđuje i time što na današnjem okruglom stolu nije bilo niti jednog hotelijera, koji su često ključni igrači u organizaciji skupova, dodao je. Ističe i da jači razvoj kongresne i ukupne MICE industrije djelomice koči i što se Hrvatska uglavnom promovira kao sezonsko odredište s ponudom odmorišnog turizma uz obalu, sunce i more. To, kaže, međunarodna MICE industrija ne prepoznaje kao svoje, jer se događanja, skupovi, kongresi i slično u svijetu organiziraju tijekom cijele godine. Stoga Hrvatsku treba promovirati kao cjelogodišnje odredište s raznolikom ponudom, i tada će zasigurno, s obzirom na zanimanja iz svijeta, imati puno veće koristi od organizacije skupova nego ih ima sada, poručio je Hochecker.

S time se složila i Dubravka Davidović iz agencijske Grupacije 'adriatica.net', dodajući da su problemi i nedostatak adekvatne legislative, edukacije i potpore lokalnih institucija, zbog čega je u Hrvatskoj još uvijek prilično teško organizirati neki jači međunarodni skup.

Vlasta Klarić iz HGK-ovog Sektora za turizam istaknula je da je u proceduri usvajanja Pravilnik o kriterijima za profesionalne organizatore kongresa i drugih skupova, kojeg je inicirao Hrvatski kongresni i insentiv ured. Od iduće godine taj bi Pravilnik trebao pridonijeti većoj standardizaciji i specijalizaciji navedenog poslovanja.
Iznoseći na okruglom stolu neka od svojih međunarodnih iskustava u pripremi određenih zemalja za bolju MICE ponudu konzultant za to područje William Knight iz SAD-a kazao je da Hrvatska ima dobre mogućnosti za razvoj tog segmenta. (Hina)



Pisane vijesti