U kampovima 2,8 posto više noćenja

Slika /arhiva/kuh_logogif

Hrvatski kampovi ostvarili su u prvih deset mjeseci ove godine 13,2 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 2,8 posto više noćenja, podaci su iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Iako je ovogodišnji broj noćenja veći u odnosu na prošlu godinu, iz KUH-a ističu da je u usporedbi s rezultatom iz 2005. broj noćenja ipak manji za 0,6 posto.

Najviše je noćenja ove godine ostvareno u kampovima u Istarskoj županiji (7,2 milijuna), zatim Primorsko-goranskoj (2,6 milijuna) i Zadarskoj županiji (1,2 milijuna). Na razini Hrvatske najviše je bilo gostiju iz Njemačke, zatim Slovenije, Nizozemske, Italije i Austrije.

Iz KUH-a su naveli da su na ovogodišnje, bolje rezultate kampova utjecali povoljni rasporedi praznika u glavnim emitivnim zemljama na početku sezone, povoljni vremenski uvjeti i poboljšana kvaliteta kampova - parceliranjem i uređenjem parcela, uređenjem šetnica, plaža i hortikulture, sanitarnih čvorova. Osim toga, boljim rezultatima doprinijele su i pojačane aktivnosti ureda Hrvatske turističke zajednice.

Prema podacima KUH-a, u Hrvatskoj ima 220 kampova, 7 kampirališta i 278 manjih kampova u domaćinstvima, odnosno ukupno 513 objekata za kampiranje, s ukupnim kapacitetom za smještaj 224.515 turista.

Od 220 kampova, njih 13 ima kategoriju 4 zvjezdice, 57 kampova je kategorizirano s 3 zvjezdice, a 158 kampova ima kategoriju jedne ili dvije zvjezdice.

U KUH-u smatraju da bi se veći boj kampova mogao kategorizirati s 3 ili 4 zvjezdice, jer je, primjerice u raznim njemačkim, nizozemskim i talijanskim kamp vodičima oko 40 hrvatskih kampova ocijenjeno srednje-visokim ocjenama i da bi se stoga ti kampovi mogli smatrati kampovima s 3 ili 4 zvjezdice, odnosno vodećim hrvatskim kampovima (Hina)



Pisane vijesti