Najbolja turistička godina dosad

Slika /arhiva/071212-S006.jpg

Ostvareni turistički rezultati za prvih deset mjeseci pokazuju da će 2007. biti najbolja turistička godina do sada sa porastom turističkih dolazaka za 7,5 posto, noćenja za 5,7 posto i prihodom od turizma od sedam milijardi eura, ocijenio je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, na današnjoj zajedničkoj sjednici Turističkoj vijeća i Nadzornog odbora HTZ-a koji su se posljednji put sastali u ovom mandatu.

Prema riječima državnog tajnika za turizam Zdenka Mičića, ovo će biti sezona za pamćenje u kojoj je ostvareno daljnje povećanje broja domaćih gostiju i buđenje turizma na kontinentu.

Na sjednici je prihvaćeno i izvješće o radu HTZ-a te izvješće o poslovanju za devet mjeseci te je ocijenjeno da su aktivnosti iz Programa rada HTZ-a doprinijele uspješnim turističkim rezultatima u 2007. godini.

Govoreći o izvješću Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji učinkovitosti naplate i korištenja prihoda od boravišne pristojbe u turističkim zajednicama, pomoćnik glavnog direktora Stipe Maleš naglasio je da su dane preporuke o ustroju informacijskog sustava turističkih zajednica, čime bi se postigao jedinstveni sustav naplate i izvješćivanja.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine zabilježen je dug po osnovi boravišne pristojbe od  oko 36 milijuna kuna.

Zbog neplaćanja boravišne pristojbe gospodarski subjekti duguju 17, a privatni iznajmljivači 8,4 milijuna kuna te će se pristupiti prisilnoj naplati.

Turističko vijeće izabralo je Meri Matešić, dosadašnju direktoricu marketinga i odnosa s javnošću zadarskog lanca hotela Falkensteiner, za direktoricu predstavništva HTZ-a u Londonu. Na natječaj su pristigle 24 molbe, a 12 ih je zadovoljavalo uvjetima.

Obzirom da od 2004. nisu mijenjane visine plaća direktora i voditelja predstavništava HTZ-a u inozemstvu, a zbog povećanja troškova i inflacije, Turističko vijeće je odlučilo povisiti osnovicu za izračun plaća za 9,4 posto, odnosno s 512 na 560 eura.

Razmatrajući zamolbu za financijsku potporu projektu nastupa Republike Hrvatske na Svjetskom festivalu mora i mornara – Brest 2008. Turističko je vijeće donijelo odluku da se zahtjev proslijedi na razmatranje Savjetu za potpore projektima i manifestacijama za iduću godinu.



Pisane vijesti