Europska destinacija izvrsnosti za 2008. godinu

Slika /arhiva/logoEDEN.jpg

Pilot-projekt za izbor Europske destinacije izvrsnosti u zemljama članicama EU započeo je u 2005. godini, a Hrvatska ima namjeru sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji i ove godine. Ciljevi pilot-projekta između ostalog uključuju promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanje zemalja i regija, te ublažavanje sezonalnosti.

U 2008. godini natjecanje na temu „Turizam i lokalna nematerijalna baština“ u našoj će zemlji provesti Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica, koja je na osnovu općih EU kriterija osmislila posebne nacionalne kriterije. Jedan od ciljeva bit će nagraditi one turističke destinacije koje su razvile turističku ponudu temeljenu na vrednovanju specifične nematerijalne baštine (npr. tradicijski obrti, rukotvorine, običaji, rituali, obredi, lokalna umjetnost, plesovi i sl.). Rok za prijavu kandidatura turističkih zajednica županija je 31. siječnja 2008. godine, a u veljači 2008. godine Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice za izbor nacionalne destinacije izvrsnosti izvršit će odabir 10 najboljih kandidata, a u ožujku će iste obići i izabrati 5 finalista.

U travnju 2008., prošlogodišnji pobjednik, Sv. Martin na Muri ugostit će finaliste koji će se 30-minutnom prezentacijom predstaviti članovima komisije i medijima.

Nacionalni pobjednici bit će predstavljeni tijekom 7. ETF-a u Parizu u listopadu 2008. godine, gdje će se održati svečana dodjela priznanja. Nacionalnim pobjednicima  će se omogućiti pristup posebno određenom prostoru za uspješne destinacije na Europskom portalu turističkih destinacija, a namjera je da se u konačnici lansira mreža europskih destinacija izvrsnosti. Već nakon prvog natjecanja, nacionalni su pobjednici uspostavili uspješne međusobne kontakte i razvijaju ideje o daljnjoj suradnji. Hrvatska, inače, sudjeluje u ovom natjecanju bez prava na financijsku potporu koja se tom prilikom dodjeljuje članicama EU.



Pisane vijesti