Ministar Bajs iz državnog proračuna za ovu godinu očekuje više za turizam

Slika /arhiva/080115-bb1w.jpg

Turizam je jedna od glavnih strateških odrednica nove hrvatske Vlade i hrvatskog gospodarstva i to se mora vidjeti i u državnom proračunu, iz kojeg se nadamo dobiti više od za ovu godinu predviđenih 180 milijuna kuna, kazao je danas ministar turizma Damir Bajs na svojoj prvoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Po svojoj ministarskoj funkciji Bajs je ujedno i predsjednik HTZ-a, pa je, kako je kazao, logično da svoj drugi radni dan provede u instituciji u kojoj je ujedno i domaćin i gost.

(foto: FaH, Denis CERIĆ)Turizam je jedna od glavnih strateških odrednica nove hrvatske Vlade i hrvatskog gospodarstva i to se mora vidjeti i u državnom proračunu, iz kojeg se nadamo dobiti više od za ovu godinu predviđenih 180 milijuna kuna, kazao je danas ministar turizma Damir Bajs na svojoj prvoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Po svojoj ministarskoj funkciji Bajs je ujedno i predsjednik HTZ-a, pa je, kako je kazao, logično da svoj drugi radni dan provede u instituciji u kojoj je ujedno i domaćin i gost.

Bajs je posebno istaknuo da ne očekuje da se iz državnog proračuna za turizam i njegovo ministarstvo, koje se tek ustrojava, 'poklone' dodatna sredstva, nego će se njihovo traženje temeljiti na kvalitetnim programima kojima bi se u turizmu u idućem razdoblju trebao napraviti novi razvojni skok.

Ti će programi, dodao je, biti sačinjeni u vrlo kratko vrijeme kako bi se za otprilike dva i pol tjedna, odnosno početkom veljače mogli predstaviti Vladi, kada će na Vladi, prema najavama, biti i prvi nacrt ovogodišnjeg proračuna.

(foto: FaH, Denis CERIĆ)Na nama i našim programima je da se nametnemo premijeru i ministru financija za dobivanje više sredstava iz proračuna, jer predviđenih 180 milijuna kuna za ovu godinu, od čega je 75 milijuna kuna za HTZ, a 105 milijuna kuna za Ministarstvo, nije dovoljno za provođenje ambicioznog programa kojeg planiramo izraditi, ocijenio je Bajs.

Pritom nije kazao koliko točno više od navedenog iznosa očekuje, ali je istaknuo da će sve što je iznad biti dobro za turizam.

U vezi izrade programa stoga je danas zatražio stručnu pomoć od svoje, kako je kazao, postojeće ekipe iz Ministarstva, koja već neprekidno radi, ali i od ljudi iz HTZ-a.

Poželjevši dobrodošlicu novom ministru turizma direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić ukratko ga je upoznao trenutnim aktivnostima promocije i nastupima na međunarodnim turističkim sajmovima.

(foto: FaH, Denis CERIĆ)Istaknuo je očekivanje da HTZ iz državnog proračuna dobije planirana sredstva za ovu godinu, kao i ona za turizam od 600 do 700 milijuna kuna u iduće četiri godine, koliko je koalicijskim sporazumom predviđeno da će trebati za pokretanje svih predviđenih programa.

Među tim programima, rekao je ministar Bajs, je da se u četiri godine izgrade ili počne graditi 50 tisuća novih kreveta, kao i niz drugih kojima će se razviti novi turistički proizvodi i selektivni oblici turizma i na moru i na kontinentu s ciljem produljenja sezone.

Spomenuo je i potrebu izrade strateškog dokumenta hrvatskog turizma, kao i poticaja prodaje domaćih proizvoda u turizmu, posebno poljoprivrednih, o čemu se planira dogovarati s Ministarstvom poljoprivrede te drugima.

Dodao je i da je u programu rada novog Ministarstva turizma zacrtano i rješavanje, kako kaže, ozbiljne i ne jednostavne problematike turističkog zemljišta te završetak privatizacije. (Hina) 



Pisane vijesti