Ministar turizma Bajs: Turizam je strateška odrednica hrvatskog gospodarstva

Slika /arhiva/080121-omh1w.jpg

Novi hrvatski ministar turizma Damir Bajs, sudjelujući u Splitu na Nacionalnom kongresu Udruge obiteljskih i malih hotela, kazao da je turizam strateška odrednica hrvatskog gospodarstva te da je vrlo bitno što je ova Vlada ponovo uvela Ministarstvo turizma, koje ima većina mediteranskih zemalja, a koje je važno i za Hrvatsku ako želimo biti konkurentni. Hrvatski turizam čini 22 posto BDP-a, zato turizam i dalje mora biti u usponu te mu u narednom razdoblju moramo dati još kvalitetniji okvir za razvoj. Moramo donijeti plan razvoja turizma i na moru i na kontinentu i izgraditi 50 tisuća novih turističkih kreveta, rekao je Bajs.

(foto: FaH)Novi hrvatski ministar turizma Damir Bajs, sudjelujući u Splitu na Nacionalnom kongresu Udruge obiteljskih i malih hotela, kazao da je turizam strateška odrednica hrvatskog gospodarstva te da je vrlo bitno što je ova Vlada ponovo uvela Ministarstvo turizma, koje ima većina mediteranskih zemalja, a koje je važno i za Hrvatsku ako želimo biti konkurentni.

Hrvatski turizam čini gotovo 22 posto BDP-a, zato i dalje mora biti u usponu, te mu u narednom razdoblju moramo dati još kvalitetniji okvir za razvoj. Moramo donijeti plan razvoja turizma i na moru i na kontinentu i izgraditi 50 tisuća novih turističkih kreveta, rekao je Bajs.

Napomenuo je da se za dio toga mora pobrinuti i Udruga malih hotelijera osobito u zalaganju za produžetak sezone i podizanje kvalitete.

Problem našeg turizma je prekratka sezona koja se može produžiti na način da apartmani prerastu u hotele, što uz podizanje kvalitete omogućava i trajno zapošljavanje ljudi u tim hotelima, kazao je ministar Bajs.

(foto: FaH)Dodao je da je zadatak Ministarstva i Udruge obiteljskih i malih hotela stvaranje 500 obiteljskih hotela, što je dvostruko više nego što ih imamo sada.

Naveo je da ovog trenutka kao ministar ima tri zadatka - napraviti pripremu za sezonu 2008., pripremu proračuna za tekuću godinu te ustrojiti Ministarstvo turizma, gdje očekuje podršku svih sa 'terena'.

"Nudim vam ruku suradnje", kazao je Bajs, a svi i gradovi i županije i Vlada uz Ministarstvo moraju odraditi svoj dio posla.

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev istakao je u raspravi da je kroz programe HBOR-a do sada odobreno više od 7 milijardi kuna za potpore i poticaje u turizmu, dok je 660 milijuna kuna odobreno u kreditima malim i obiteljskim hotelima.

Imamo programe potpore turizma, koji je namijenjen malim i većim hotelijerima, jer turizam ima multiplikativni učinak i potiče sve druge grane gospodarstva, kazao je Kovačev. Istaknuo je i novi program, započet prošle godine, kreditiranja turizma na selu te poticaj za razvoj kontinentalnog turizma. (Hina)



Pisane vijesti