Ministar Bajs s predstavnicima sindikata o privatizaciji i razvojnim mogućnostima hrvatskog turizma

Slika /arhiva/080211-ts3.jpg

Na poticaj predstavnika sindikalnih središnjica i sindikata iz turističkog resora, ministar turizma Damir Bajs i njegovi suradnici, Branko Grgić, državni tajnik te pomoćnici ministra Robert Pende i Želimir Kramarić održali su radni sastanak na kojemu su sa sindikalne strane sudjelovali: Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga, Željko Ivanetić, regionalni povjerenik, Maja Mirt Bićanić, voditeljica odnosa s međunarodnim udrugama te Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, Marina Cvitić, predsjednica sindikalnog odbora ugostiteljstva i turizma i Mirjana Mikleus, sindikalna povjerenica Liburnia Riviera Hotela.

(foto: FaH)Na poticaj predstavnika sindikalnih središnjica i sindikata iz turističkog resora, ministar turizma Damir Bajs i njegovi suradnici, Branko Grgić, državni tajnik te pomoćnici ministra Robert Pende i Želimir Kramarić održali su radni sastanak na kojemu su sa sindikalne strane sudjelovali: Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Željko Ivanetić, regionalni povjerenik, Maja Mirt Bićanić, voditeljica odnosa s međunarodnim udrugama te Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, Marina Cvitić, predsjednica sindikalnog odbora ugostiteljstva i turizma i Mirjana Mikleus, sindikalna povjerenica Liburnia Riviera Hotela.  

Ministar Bajs naglasio je važnost suradnje socijalnih partnera, jer turizam kao specifična i vrlo važna gospodarska djelatnost zaslužuje takav tretman kao djelatnost koja čini 22 posto BDP-a te mu kroz međusobnu suradnju valja otvoriti nove razvojne mogućnosti. Tome je usmjeren i ambiciozni plan povećanja broja turističkih postelja za 50 tisuća na moru i 10 tisuća na kopnu, ali visoko kvalitetnog obrazovanja za one koji će raditi u ovoj djelatnosti, jer potrebno nam je oko 10 tisuća visokoobrazovanih u ovom sektoru.

(foto: FaH)Sindikat očekuje završetak privatizacije preostalih hotelskih kuća, uz sudjelovanje poznatih svjetskih turističkih lanaca, ali i moguću primjenu posebnog modela privatizacije, o čemu je bilo govora krajem protekle godine, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Spomenuo je vrlo tešku i neizvjesnu situaciju u hotelskom poduzeću Jadran d.d. Crikvenica kojemu, ukoliko se ne provede kvalitetna i transparentna privatizacija poduzeću, prijeti stečaj. Stoga, naglasio je Andrić, potrebna je suradnja Ministarstva turizma kod rješavanja privatizacije hotelskih kuća, poput kompleksa Haludovo, u kojemu nije bilo nikakvog investiranja te problema privatizacije Lipika. Ova je suradnja potrebna i kod utvrđivanja nerealnih troškova koji opterećuju hotelijerstvo, ali i kod problema zapošljavanja na određeno vrijeme u turističkom sektoru, gdje plaće zaostaju za prosjekom oko 16 posto, naglasio je Eduard Andrić.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić pozdravio je osnivanje samostalnog ministarstva turizma, naglasivši potrebu suradnje socijalnih partnera za nužni dugoročniji pristup sagledavanju hrvatskih razvojnih mogućnosti u turizmu. Istaknuo je visoke troškove rada u ukupnim turističkim prihodima, ali i problem budućih migracija radne snage, jer pitanje  je koliko sezonski radnici mogu odgovoriti sve složenijim potrebama i visokoj razini usluge koja se traži u objektima visoke kategorije. U tom kontekstu predložio je da se osigura stimulativni sustav za poslodavce koji radnike zapošljavaju na neodređeno, u odnosu na poslodavce koji se oslanjaju na sezonsko zapošljavanje. Kao što domicilno stanovništvo ne može živjeti samo od turističke sezone, tako je upitna i socijalna sigurnost onih koji se većinom zapošljavaju sezonski i na određeno, vrijeme, ističe Bulić, a odgovornost za to poslodavci ne mogu prebacivati na državu.

(foto: FaH)

Kada je riječ o turističkom zemljištu, Bulić prenosi stav Hrvatske udruge sindikata da ono treba ostati državno te se zalaže za njegovo korištenje kroz koncesijski model te spomenuo zahtjev sindikata za uključivanje resornog ministarstva u rješavanje privatizacije poduzeća Bizovačke Toplice.

Ministara Bajs najavio je kako će vrlo skoro doći do sastanka i s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, kako bi se problemi rješavali na sustavan način, a u čemu je nužno kvalitetno surađivati sa sindikatima. Također, ministar je najavio aktiviranje radne skupine za nastavak privatizacije, kao i dubinsku analizu problema u turizmu te raspisivanje natječaja za izradu strategije razvoj turizma.





Pisane vijesti