Ministar gospodarstva Slovačke L'ubomir Jahnátek u posjetu ministru turizma Damiru Bajsu

Slika /arhiva/080407-sl1.jpg

Ministar gospodarstva Republike Slovačke, ujedno zadužen za područje turizma, L"ubomir Jahnátek susreo se danas s ministrom turizma, Damirom Bajsom. U pratnji ministra Jahnáteka bili su i veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Ján Bánas te predstavnici slovačkog Ministarstva gospodarstva. Uz ministra Bajsa, sastanku su s hrvatske strane nazočili i državni tajnik Ivo Mujo, pomoćnik ministra Želimir Kramarić te veleposlanik RH u Slovačkoj Tomislav Car.

Ministar gospodarstva Republike Slovačke, ujedno zadužen za područje turizma, L'ubomir Jahnátek susreo se danas s ministrom turizma Republike Hrvatske, Damirom Bajsom.

U službeni je posjet Republici Hrvatskoj, slovački ministar došao s gospodarskim izaslanstvom, iskazavši posebnu želju za susretom sa svojim hrvatskim kolegom nadležnim za resor turizma.

U pratnji ministra Jahnáteka bili su i veleposlanik Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj Ján Bánas te predstavnici slovačkog Ministarstva gospodarstva.

Uz ministra Bajsa, sastanku su s hrvatske strane nazočili i državni tajnik Ivo Mujo, pomoćnik ministra Želimir Kramarić te veleposlanik RH u Slovačkoj Tomislav Car.

Hrvatska i  Slovačka uspjele su razviti izuzetno dobru međusobnu suradnju na svim područjima, a posebice u turizmu. Još 1996. godine potpisan je Ugovor o turističkoj suradnji, a 2002. i 2006. godine Hrvatska i Slovačka sudjelovale su u službenim sastancima za suradnju u turizmu, u sklopu Mješovite komisije za gospodarsku suradnju.

Hrvatska je na slovačkom tržištu generacijski omiljeno odmorišno odredište, o čemu govori i činjenica da je već sedmu godinu zaredom na to mjesto stavljaju slovački turisti.

Prema statističkim pokazateljima, prošle je godine Hrvatsku posjetila 281 tisuća slovačkih turista, što je porast od 29 posto u odnosu na 2006. godinu. Slovački su turisti u 2007. godini ostvarili 1,8 milijuna noćenja, što predstavlja porast od 28 posto u odnosu na godinu prije.

Republika Hrvatska i Republika Slovačka uspješno surađuju i unutar međunarodnih organizacija i institucija, primjerice u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) i Srednjoeuropskoj inicijativi (CEI).

Zajednički je zaključak, poslije današnje razmjene iskustava o razvoju turizma te korištenju pretpristupnih i strukturnih fondova EU, kako postoji potencijal za intenziviranje postojeće, izuzetno dobre suradnje.




Pisane vijesti