Potpisana Deklaracija o ruralnom turizmu

Slika /arhiva/eehfrur.jpg

Na skupu Organizacijskog odbora "Eko-etno Hrvatska 2008." održanom danas u Benkovcu, potpisana je Deklaracija o ruralnom turizmu. Deklaraciju su danas potpisali predstavnici devet županija, dvaju gradova, dviju općina te devet institucija, tvrtki i udruga, a svoje potpise najavile su, za sad, još četiri županije.

Deklaraciju su usvojili i potpisali potaknuti činjenicom da ruralni turizam predstavlja golem neiskorišteni potencijal u Hrvatskoj te svjesni potrebe stvaranja preduvjeta za razvoj ruralnog turizma i turističkih seljačkih gospodarstava, rekla je Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d., koji je sa Zadarskom županijom, organizirao današnji skup.

Glavni cilj Deklaracije, čije su potpisivanje potaknuli Hrvatski farmer d.d., konzorcij Agroturizma i ruralnog turizma Istre "Ruralis" te Klub članova "Selo" jest potvrditi uvjerenje da se stalnim i zajedničkim radom na razvoju ruralnih područja ova vrsta turizma može podići na razinu ravnopravnog i kvalitetnog turističkog proizvoda, kaže Katica.

Već tradicionalni projekt "Eko-etno Hrvatska 2008." će i ove jeseni na Zagrebačkom velesajmu okupiti sve hrvatske županije, gradove i općine koje će predstaviti svoj kulturni identitet baštinu i tradicijske proizvode. Na prošlogodišnjem susretu Zlatnu povelju osvojila je upravo Zadarska županija.

Deklaraciju su danas potpisali predstavnici Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Zadarske županije, a naknadno će je potpisati predstavnici Istarske županije, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije, rekla je Katica.

Deklaraciju su također potpisali predstavnici Grada Hvara, Grada Nove Gradiške, općina Cestica i Lovinac, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskih šuma, Hrvatskog farmera d.d., Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Kluba članova "Selo", konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre "Ruralis" i Udruge za razvoj sela "Slavonika". (Hina)



Pisane vijesti