Uskoro izrada dubinske analize hrvatskog turizma

Slika /arhiva/080422-dubin1.jpg

Ministarstvo turizma, nakon formiranja, donošenja Proračuna za 2008., nakon prezentiranja Programa rada, te u tijeku pripreme turističke 2008., kao i naravno, promidžbe na inozemnim turističkim tržištima preko Hrvatske turističke zajednice, kreće u projekte koji su zacrtani Programom rada Ministarstva turizma. Prvo od obećanja koje je dao ministar turizma Damir Bajs je najava izrade Dubinske analize, jednog od dugoočekivanih dokumenata. Time se izvršava ono što je naznačio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader.

Ministarstvo turizma, nakon formiranja, donošenja  Proračuna za 2008., nakon prezentiranja Programa rada, te u tijeku pripreme turističke 2008., kao i naravno, promidžbe na inozemnim turističkim tržištima preko Hrvatske turističke zajednice, kreće u projekte koji su zacrtani Programom rada Ministarstva turizma.

Prvo od obećanja koje je dao ministar turizma Damir Bajs je najava izrade Dubinske analize, jednog od dugoočekivanih dokumenata. Time se izvršava ono što je naznačio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader.

Stoga je ministar turizma imenovao Radnu skupinu, u kojoj su predstavnici čak 10 ministarstava u Vladi RH i partneri - Hrvatska udruga poslodavaca, sindikati ( Sindikat turizma i usluga i Sindikat Istre i Kvarnera), komore (Gospodarska i Obrtnička), te Hrvatski fond za privatizaciju.

Razlog izrade Dubinske analize, koja će biti rađena u okviru 14 područja, jeste temeljito sagledavanje ukupnog sektora turizma, utvrđivanje konkurentnosti hrvatskog turizma na međunarodnom turističkom tržištu, utvrđivanje jakih strana hrvatskog turizma, pojačavanja i rješavanja problema u tom dijelu. Vezano uz pravni okvir, Dubinska analiza, između ostalog, uključuje rješavanje pitanja cijene rada, standarda, te turističkog zemljišta, sustava turističkih zajednica i specifičnih oblika turizma, poput golfa i dr. Sagledat će se i područja fiskalne politike, parafiskalnih davanja, kao i kadrova,  obrazovanja, infrastrukture, te konkurentskog okruženja hrvatskog turizma.

Ministarstvo turizma će formirati odgovarajuće grupe po svakom području u čemu očekujemo aktivnu ulogu strukovnih udruga u turizma, posebice Hrvatske udruge hotelijera, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Kamping udruženja Hrvatske, Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela te drugih, koje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti boljem sagledavanju stanja u svakom od područja.

Ministarstvo turizma je osiguralo i odgovarajuća sredstva u Državnom proračunu za izradu i praćenje tako složenog dokumenta i to u iznosu od 700.000  kuna.

Izrada ovakve Dubinske analize, u kojoj, uz Ministarstvo turizma, sudjeluje i niz drugih partnera,  služit će pronalaženju nekih vrlo konkretnih rješenja u svakom od poglavlja, ali i kao podloga izrade Glavnog plana razvoja hrvatskog turizma, kojeg će donijeti Hrvatski sabor, a u čiju će se izradu također vrlo brzo krenuti.



Pisane vijesti