DZS: Veliki turistički porasti u prva tri mjeseca i ožujku

Slika /arhiva/DZSlogo.jpg

Hrvatska u prva tri mjeseca i u ožujku ove godine bilježi veliker poraste fizičkih turističkih pokazatelja u odnosu na ista razdoblja prošle godine, a dvoznamenkaste stope rasta dobrim se dijelom mogu pripisati i ranijim Uskrsnim praznicima nego proteklih godina.

Hrvatsku je od siječnja do kraja ožujka ove godine posjetilo 558,5 tisuća turista koji su ostvarili 1,43 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 14 posto u broju dolazaka, a 21,2 posto u broju noćenja, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Još veće poraste od 17 i 30,7 posto 'donio' je ovogodišnji ožujak u odnosu na isti mjesec prošle godine. U ožujku ove godine statistika bilježi 266,2 tisuće turističkih dolazaka i 705 tisuća njihovih noćenja.

Zanimljivo je i da je postotak rasta broja dolazaka u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2007. (od 14 posto) isti kao i onaj ostvaren u odnosu ta tri mjeseca 2007. na 2006., dok je ovogodišnji postotak rasta noćenja (od 21,2 posto) znatno veći nego tada (bio je 7 posto).

Isto tako, prvi podaci Zavoda za tri mjeseca ove godine, koji obuhvaćaju i fizički turistički promet za Uskrsne blagdane, pokazuju da je u Hrvatskoj bilo više stranih turista i njihovih noćenja nego domaćih, za razliku od istih mjeseci 2007. kada je bilo više domaćih turista.

Strani su turisti u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 51 posto ukupnih dolazaka i 53 posto ukupnih noćenja, odnosno došlo ih je 285,7 tisuća, a ostvarili su 759,3 tisuće noćenja. To su u odnosu na podatke Zavoda za iste mjesece prošle godine porasti od čak 30, odnosno 38,2 posto.

Domaći su turisti također zabilježili poraste u odnosu na lani, ali skromnije, sa 273 tisuće registriranih dolazaka porast za 1,2 posto, a sa 674 tisuće noćenja porast za 6,5 posto. (Hina)



Pisane vijesti