Očekivanja od sezone – optimizam bez euforije

Slika /arhiva/080605-m1.jpg

Za ovu godinu predvidjeli smo dva posto više dolazaka i tri posto više noćenja te pet posto više ukupnog dohotka od turizma, dakle trebali bi preskočiti granicu od sedam milijardi eura zarade od turizma, rekao je ministar turizma Damir Bajs na početku današnje konferencije za novinare, dodavši kako će iznijeti dio službenih, a tako i neslužbenih podataka o tijeku početka ovogodišnje sezone. Ipak, očekivanja od turističke sezone u granicama su predviđanja, a posebno pozitivnim ministar ističe porast potražnje za kvalitetnim smještajem, jer je 75 posto ukupnih tromjesečnih gostiju u Hrvatskoj boravilo i noćilo u hotelima i smještaju visoke kvalitete, dok smještaj manje kategorije više nije toliko zanimljiv, što je kvalitetni skok u turizmu koji želimo, zaključio je.

Za ovu godinu predvidjeli smo dva posto više dolazaka i tri posto više noćenja te pet posto više ukupnog prihoda od turizma, dakle trebali bi preskočiti granicu od sedam milijardi eura zarade od turizma, rekao je ministar turizma Damir Bajs na početku današnje konferencije za novinare, dodavši kako će iznijeti dio službenih, a tako i neslužbenih podataka o tijeku početka ovogodišnje sezone.

Imamo službene podatke o prva tri mjeseca, uz pripomenu kako Ministarstvo turizma radi promidžbu na stranim emitivnim tržištima zajedno s HTZ-om, ali i pripremu za turističku sezonu u Hrvatskoj, u što su uključene brojne državne i druge institucije, rekao je ministar.

Održana je već prva sjednica povjerenstva za pripremu turističke sezone, na kojoj je istaknuto kako će u pripremu sezone kroz ulaganja u poboljšanje infrastrukture biti uloženo više od šest milijardi kuna, pri čemu valja istaknuti ulaganja u prometnu infrastrukturu  -  u prometu će biti novih 40 km autoceste Split-Ploče, bit će završena autocesta Goričan-Zagreb te nove dionice punog profila autoceste Rijeka-Zagreb, a Croatia Airlines će kupiti novi zrakoplov i Jadrolinija će imati tri nova trajekta dok će željeznice modernizirati svoje vagone.

Naravno, pratimo stanje na stranim emitivnim tržištima, naglasio je ministar, a u ovom se trenutku može kazati kako Hrvatska dobro stoji, osobito u Njemačkoj, dobra su predviđanja glede Italije, Slovenije također i Češke, odakle imamo znatan porast broja gostiju. Naravno, dat ćemo naglasak na ona tržišta koja u ovom trenutku nisu dovoljno jaka, prije svega to su Mađarska i Francuska, odakle imamo stanovito smanjenje broja gostiju te slijede dopunske aktivnosti promidžbe za ta tržišta, zaključio je ministar.

Podaci za prva tri mjeseca govore o porastu broja dolazaka, međutim kada govorimo o tome da imamo 558 tisuća gostiju u prvom tromjesečju, valja imati na umu kako je zabilježeno smanjenje u travnju, u usporedbi s prošlom godinom, koje se dogodilo radi ranog ovogodišnjeg Uskrsa. Stoga, neslužbeni podaci za prva četiri mjeseca nisu toliko dobri koliko bismo htjeli, jer u usporedbi s prva četiri mjeseca prošle godine, u ovogodišnjem razdoblju imamo 97 posto dolazaka turista. Upozorio je i da za ukupne ovogodišnje rezultate treba imati na umu da će Hrvatska imati nešto manji broj hotelskih kapaciteta u ponudi nego lani, jer se obnavljaju (u Istri i Dubrovniku).

Ipak, očekivanja od turističke sezone u granicama su predviđanja, a posebno pozitivnim ministar ističe porast potražnje za kvalitetnim smještajem, jer je 75 posto ukupnih tromjesečnih gostiju u Hrvatskoj boravilo i noćilo u hotelima i smještaju visoke kvalitete, dok smještaj manje kategorije više nije toliko zanimljiv, što je kvalitetni skok u turizmu koji želimo, zaključio je. Naravno, ponovio je, kako bi ostvarili planove za ovu godinu od 2 do 3 posto više turista i noćenja te 5 posto veći prihod od turizma nego lani, ili premašivanje 7 milijardi eura, potrebno je još dodatno promovirati hrvatski turizam na nekim inozemnim tržištima te u zemlji animirati domaće goste, zaključio je ministar.



Pisane vijesti