Potpisan sporazum o suradnji resora turizma i zdravstva te ugovori s osam županija

Slika /arhiva/lana-milbajs3s.jpg

S obzirom na očekivana povećanja broja gostiju koji posjećuju Hrvatsku tijekom turističke sezone, ministar turizma, Damir Bajs i ministar zdravstva i socijalne skrbi, mr. Darko Milinović, dr. med. potpisali su Sporazum o suradnji u dijelu svojih nadležnosti, s ciljem zajedničkog djelovanja u stvaranju preduvjeta za kvalitetne medicinske usluge, kako turistima, tako i domicilnom stanovništvu. Tom prigodom potpisani su i ugovori s osam županija o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima tijekom turističke sezone 2008.

S obzirom na očekivana povećanja broja gostiju koji posjećuju Hrvatsku tijekom turističke sezone, ministar turizma, Damir Bajs i ministar zdravstva i socijalne skrbi, mr. Darko Milinović, dr. med. potpisali su Sporazum o suradnji u dijelu svojih nadležnosti, s ciljem zajedničkog djelovanja u stvaranju preduvjeta za kvalitetne medicinske usluge, kako turistima, tako i domicilnom stanovništvu.

Ministarstvo turizma sudjeluje u sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u primorskim županijama (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska) i u Karlovačkoj županiji.

Time Ministarstvo želi podići razinu medicinske usluge tijekom vršne sezone i osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u priobalju te posebno na otocima, kao i na području glavnih prometnih pravaca.

Tako će i ove godine, kao i niz godina ranije, Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe osam županija za dodatne medicinske timove u turističkim odredištima u iznosu od 1,25 milijuna kuna.

(foto: FaH, Lana Slivar Dominić)

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osigurava sredstva u iznosu od 5,5 milijuna kuna za potrebe dodatnih timova hitne medicinske pomoći na državnim cestama A1 (Zagreb-Bosiljevo-Split), A2 (Zagreb–Macelj), A3 (Bregana–Zagreb-Lipovac), A6 (Rijeka-Zagreb), te na državnoj cesti D8 (Vodice) - sve u cilju osiguranja povećane dostupnosti te pružanja pravovremene i učinkovite medicinske pomoći hitnih službi.

Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi prepoznaju ovu potrebu kao vrlo važnu, pa već niz godina planiraju sredstva iz državnog proračuna za te svrhe.

Ministarstvo turizma, na temelju stanja bookinga i informacija prikupljenih od predstavništava HTZ-a u svijetu, predviđa dva posto više gostiju i tri posto više noćenja tijekom 2008. godine te porast prihoda od turizma za pet posto. To bi značilo više od 11 milijuna gostiju i više od sedam milijardi EUR-a prihoda od turizma u ovoj godini.

(foto: FaH, Lana Slivar Dominić)

Stalni porast broja gostiju i financijskih učinaka u turizmu rezultat je, između ostaloga, imidža Hrvatske kao sigurne destinacije, što postaje važan čimbenik u odabiru destinacije. Potvrdu tome dalo je i posljednje TOMAS istraživanje Instituta za turizam u kojem su turisti u hrvatskim turističkim odredištima vrlo visoko ocijenili osobnu sigurnost kao element zadovoljstva.

Bitan udjel u osjećaju sigurnosti, a tako i zadovoljstvu, čini i dostupnost medicinske pomoći. Ovdje je važno naglasiti kako isto istraživanje govori o dominaciji obiteljskih dolazaka u Hrvatsku, a znamo da su djeca češći korisnici medicinskih usluga, pa je roditeljima mogućnost dobivanja odgovarajuće medicinske usluge jedan od prioriteta.

Potpisivanjem Sporazuma o suradnji želi se pomoći i lokalnoj zajednici kako se ne bi, radi povećanog broja gostiju, smanjila razina usluge koja se pruža domicilnom stanovništvu.

Istodobno, Vladinim Programom pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku 2008. godinu određeni su nositelji provedbe aktivnosti usmjerenih na postizanje visoke razine sigurnosti tijekom turističke sezone, kako turista, tako i građana Hrvatske. 



Pisane vijesti