Muzej seljačkih buna organizira 8. viteški turnir 14. lipnja

Slika /arhiva/Stubica_07_001.jpg


Muzej seljačkih buna i ove godine, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, organizira već tradicionalni Viteški turnir, događanje kojim se nastoji dočarati srednjovjekovni svijet. I na ovogodišnjem, osmom Viteškom turniru, druge lipanjske subote okolica dvorca Oršić pretvara se u posjed Ivana Petričevića, domaćina viteškog turnira.

Svake godine program Viteškog turnira je bogatiji, zahvaljujući dobroj suradnji Muzeja seljačkih buna kako s hrvatskim udrugama (Družba vitezova zlatnog kaleža, Ragvsevm, Agram, Artistika i dr.), tako i s udrugama iz Slovenije (Družba belog volka), Češke (Markus M) i drugih država. Naglasak ovogodišnjeg događanja će biti posebice na demonstraciji različitih tradicijskih obrta, a jedna od novina je i nadmetanje jakih ljudi.

Posjetitelji imaju priliku doživjeti i iskusiti prošlost, život na posjedu neposredno prije bitke protiv Osmanlija kod Konjšćine 1545. godine. Za ovu važnu bitku pripremaju se vitezovi predstavljajući autentične povijesne ličnosti toga vremena. Svaki vitez bori se za titulu prvaka turnira, ali i za srce dame koja ga je izabrala za favorita.

Turnir prate i brojna druga događanja koja nam uprizoruju duh toga vremena i daju kompletnu sliku feudalnog društva u 16. stoljeća. Uz srednjovjekovnu i renesansnu glazbu i plesove, kazališne predstave i radionice, demonstracijom tradicijskih obrta posjetitelji imaju priliku naučiti mnogo o vremenu kada se na sajam odlazilo u odjeći koja se tkala kod kuće, s pletenom košarom u ruci, kada se vino pilo iz malog vrča srabljivca i kada se iznimno cijenila ljekovitost meda. Tako uz vitezove i dame u renesansnim haljinama, žonglere, ekvilibriste i lakrdijaše, veliko zanimanje pobuđuju i kovači, tkalje, košarači, lončari, bačvari, medičari i kaligrafi, pa je ovo prava prilika za prenošenje znanja o ovim zaboravljenim, dragocjenim vještinama.  

 



Pisane vijesti