Ministar turizma s hotelijerima o poslovanju i očekivanjima od sezone

Slika /arhiva/080611-huh1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs i državni tajnik Branko Grgić razgovarali su danas s predstavnicima Hrvatske udruge hotelijera (HUH) koju je vodio njezin predsjednik Franco Palma. Slijedom već ranije održanog sastanka u Ministarstvu turizma s predstavnicima HUH-a, 4. veljače ove godine, ministar Bajs je naglasio dogovorenu suradnju u izradi dubinske analize hrvatskog turizma i rješavanju aktualnih problema, s ciljem usuglašavanja mjera koje će pridonijeti novom razvojnom skoku turizma kao važne gospodarske djelatnosti. Ono što želi HUH u podizanju kvalitete svakako ćemo podržati, ponovio je ministar Bajs, naglasivši ambiciozni plan povećanja broja turističkih postelja visoke kategorije za 50 tisuća na moru i 10 tisuća na kopnu, te potporu Ministarstva u podizanju kvalitete obrazovanja kadrova za nove turističke izazove. Suglasni smo također i u potrebi pomaka prema novoj kvaliteti turizma, prema turizmu doživljaja i izgradnji kvalitete svake pojedine destinacije, zaključio je ministar.

Ministar turizma Damir Bajs i državni tajnik Branko Grgić razgovarali su danas s predstavnicima Hrvatske udruge hotelijera (HUH) koju je vodio njezin predsjednik Franco Palma.

 

Slijedom već ranije održanog sastanka u Ministarstvu turizma s predstavnicima HUH-a, 4. veljače ove godine, ministar Bajs je naglasio dogovorenu suradnju u izradi dubinske analize hrvatskog turizma i rješavanju aktualnih problema, s ciljem usuglašavanja mjera koje će pridonijeti novom razvojnom skoku turizma kao važne gospodarske djelatnosti.

Ono što želi HUH u podizanju kvalitete svakako ćemo podržati, ponovio je ministar Bajs, naglasivši ambiciozni plan povećanja broja turističkih postelja visoke kategorije za 50 tisuća na moru i 10 tisuća na kopnu, te potporu Ministarstva u podizanju kvalitete obrazovanja kadrova za nove turističke izazove. Suglasni smo također i u potrebi pomaka prema novoj kvaliteti turizma, prema turizmu doživljaja i izgradnji kvalitete svake pojedine destinacije, zaključio je ministar.

U prijedloge razvoja turizma uvršteni su i oni što su ih dali hotelijeri, rekao je Franco Palma, međutim članice naše udruge, koja obuhvaća više od 400 hotela, susreću se s teškoćama i problemima, iako ostvarujemo polovicu prihoda svih smještajnih kapaciteta u turizmu.

Očekujemo povećanje poslovnih prihoda za oko 7 posto, odnosno 500 milijuna kuna, ali uz porast troškova poslovanja radi povećanja cijena sirovina, materijala i energenata za 200 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, naglasio je Palma. Stoga smo izrazili stanovitu zabrinutost, jer hotelijeri ne mogu znatna povećanja ulaznih troškova u ovoj godini prevaliti na gosta povećanjem cijena, te zato tražimo aktiviranje određenih ekonomskih mehanizama radi potpore hotelijerskom sektoru, zaključio je.

U otvaranju novih pretpostavki za razvoj turizma krećemo sustavno, od izrade dubinske analize, rješavanja problema turističkog zemljišta, pa do održavanja njegove konkurentnosti, zaključio je ministar Bajs, dodavši kako će taj angažman rezultirati izradom Strategije razvoja hrvatskog turizma. Kvalitetni iskorak možemo učiniti samo zajedno, rekao je ministar, te najavio ubrzanu izradu spomenutih dokumenata, uključujući i rad na izradi analize poreznih i drugih opterećenja hotelijerskog sektora. 



Pisane vijesti