KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠČE

Slika /arhiva/KRIŽEVCI, 13.-15.6.2008;08-spravisce_log.jpg

Ministarstvo turizma pokrovitelj je manifestacije 'Križevačko veliko spravišče' što će se održati od 13. do 15. lipnja 2008.

Ministar turizma Damir Bajs naglasio je važnost ove manifestacije što se održava više od 40 godina, te je kao najstarija turistička priredba u ovom dijelu Hrvatske, postala uporište promocije hrvatske baštine i mjesto za susrete i prijateljstvo.

'Križevačko veliko spravišče' svjedoči, kroz mnoga burna vremena, kako su stanovnici ovoga kraja održavali tradicionalne svetkovine i zabave po precizno određenim regulama ponašanja kod stola i kako su se najzad znali i pomiriti poslije svađe.

Legendarni su već 'Križevački štatuti', prva jedinstvena pravila ponašanja u veselim društvima, kojima je puk slavio radost življenja „štrofajući se“, odnosno kažnjavajući se, umjerenim količinama dobre kapljice. Osim toga „štatutima“ se slavi Domovina, Pajdašice i Pajdašija, ljubav, prijateljstvo i sloga.

Spravišče promiče pučku kulturu i tradiciju slaveći radost življenja, kojom Križevci prenose legendu o pomirbi, prijateljstvu i slozi.

PROGRAM 41. KRIŽEVAČKOG VELIKOG SPRAVIŠČA, 13.-15. lipnja 2008. 
 



Najave