HTZ: Na Jadranu u lipnju turistički minusi; u pola godine očekivano plus

Na hrvatskom je Jadranu u ovogodišnjem lipnju bilo 3 posto manje turista i 1 posto manje noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prvoj polovici ove godine turistički fizički promet pozitivan s 2 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, prvi su podaci turističkih zajednica dostavljeni iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Ukupno je po tim podacima na Jadranu u lipnju bilo 1,36 milijuna turista sa 6,97 milijuna noćenja, od čega su 90 posto dolazaka i noćenja ostvarili stranci.

Ako se izuzme mogućnost utjecaja europskog nogometnog prvenstva te relativno nestabilnog vremena turističkim je minusima u ovogodišnjem lipnju na Jadranu 'pridonijelo' 8 posto manje (145 tisuća) dolazaka domaćih gostiju te njihovih 7 posto manje (oko 560 tisuća) noćenja nego u lanjskom lipnju.

Stranih je turista na Jadranu u lipnju bilo 2 posto manje ili 1,22 milijuna, dok su s 6,38 milijuna noćenja bili na lanjskoj razini.

Među jadranskim regijama u lipnju su jedino Dalmacija i njene županije zabilježile pluseve u odnosu na lani, i to od po 5 posto s ukupno 641 tisućom dolazaka turista i s gotovo 3 milijuna njihovih noćenja.

U Istri je bilo 10 posto manje turista (ili 403 tisuće) te 5 posto manje noćenja (2,47 milijuna), dok je Kvarner s Primorsko-goranskom i Ličko-senjkom županijima imao ukupno 7 posto manje gostiju (322,7 tisuće) i 3 posto manje noćenja (1,53 milijuna) nego u lanjskom lipnju.

U prvoj polovici ove godine pak na Jadranu je prijavljeno boravilo gotovo 3 milijuna turista ostvarivši 12,4 milijuna noćenja, čime su zabilježeni porasti od 2 i 3 posto u odnosu na lanjskih šest mjeseci. Stranih je turista došlo 2,44 milijuna ili 2 posto više, dok su nešto veći porast od 3 posto ostvarili s gotovo 11 milijuna noćenja. Domaćih je turista na Jadranu od početka godine do kraja lipnja bilo 516,3 tisuće ili 3 posto više, a porast od 4 posto donijelo je njihovih 1,6 milijuna noćenja.

Slično kao i za lipanj prvi podaci turističkih zajednica i za prvih šest mjeseci pokazuju da je u Istru i na Kvarner došlo manje turista nego lani, po 2 posto manje, dok je Dalmacija zabilježila 8 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja. Pritom su sve dalmatinske županije upisale poraste dolazaka turista - najvećih 14 posto Splitsko-dalmatinska županija, 7 posto Zadarska, 4 posto Šibensko-kninska te 3 posto Dubrovačko-neretvanska. (Hina)