U 2005. rat sivoj ekonomiji u turizmu

Slika /arhiva/Croatia396NoviVinodolski.jpg

Borba protiv sive ekonomije i rada na crno kod poslovanja građana iznajmljivača te borba protiv crnog čartera obilježit će novu 2005. godinu, najavio je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, na 6. sjednici Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone održanoj u Novom Vinodolskom. Također, u novoj godini najavio je donošenje izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o boravišnoj pristojbi kojima bi se uvelo oporezivanje paušalnog dohotka za sobe, apartmane i kampove i plaćanje paušalne boravišne pristojbe za građane iznajmljivače.

U cilju boljeg poticaja organiziranog turističkog prometa, a temeljem izgrađenih novih dionica autocesta, Mičić je naglasio da resorno Ministarstvo predlaže  subvencioniranje cestarina stranim autobusima u dolasku u iznosu od oko 2 milijuna kuna i to ne samo prema Dalmaciji, već i na ostalim pravcima hrvatskih autocesta. Iznajmljivanje plovila više neće moći obavljati tvrtke koje nisu registrirane u Hrvatskoj i čije jahte i brodice nisu upisane u hrvatski upisnik plovila do 30. rujna 2005., najavio je Branko Bačić, državni tajnik za more. Stranci koji uplove u Jadran morat će kupiti vinjetu i prijaviti posadu lučkoj kapetaniji do dvostrukog broja za koliko je registrirano  plovilo, pojasnio je Bačić novosti za nautičare. Izvijestio je da su do kraja 2005. produženi ugovori brodarima koji održavaju brzobrodske linije kako se ne bi usred sezone raspisivali natječaji. U novoj godini Ministarstvo će osim poticanja gradnje brodova za brodare u međunarodnoj plovidbi poticati i gradnju brodova za male brodare koji se bave turističkom djelatnošću, rekao je državni tajnik za more.

U 2005. godini predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar najavio je isporuku dvaju trajekata koji se grade u hrvatskim brodogradilištima uz rashodovanje dvaju starih te kupnju dva polovna katamarana, čime će se kapacitet nacionalnog brodara povećati za 7%. Najavio je i uvođenje linije Split-Pescara te pojačana veza Dubrovnika i Barija. Nakon remonta Ličke pruge od 15. lipnja sljedeće godine ponovo se uvodi nagibni vlak između Zagreba i Splita koji će voziti 5 sati i 20 minuta, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Tomislav Josip Mlinarić. Predsjednik Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Zoran Klarić rekao je da će do sljedeće sezone biti izgrađeno još pet naplatnih kućica u Lučkom, čime će se smanjiti gužve na izlasku s autoceste u Zagrebu.



Pisane vijesti