Predstavljen Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu

Slika /arhiva/080721-pres4.jpg

Ministar turizma Damir Bajs i državni tajnik Ivo Mujo, predstavili su danas Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, temeljem programskih smjernica rada Vlade Republike Hrvatske i razvojne strategije turizma Republike Hrvatske, za što je u ovoj godini namijenjeno pet milijuna kuna.
Ministarstvo turizma objavit će 23. srpnja 2008. godine javni poziv za sudjelovanje u Programu obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, upućen hotelima i turističkim agencijama za sufinanciranje stipendija učenika/studenata, Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) odnosno županijskim obrtničkim komorama za sufinanciranje stipendija učenika, te županijama za sufinanciranje uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama, najavio je ministar Bajs.

Ministar turizma Damir Bajs i državni tajnik Ivo Mujo, predstavili su danas Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, temeljem programskih smjernica rada Vlade Republike Hrvatske i razvojne strategije turizma Republike Hrvatske, za što je u ovoj godini namijenjeno pet milijuna kuna.

Predstavljanju Progtrama nazočili su predstavnici institucija koje će surađivati na njegovoj provedbi: Ivan Turković iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Maja Stanić iz UHPA-e, Krešimir Tomić iz HOK-a, Nino Buić iz Agencije za strukovno obrazovanje i Ondina Šegvić iz HGK-a.  

Ministarstvo turizma objavit će 23. srpnja 2008. godine javni poziv za sudjelovanje u Programu obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, upućen hotelima i turističkim agencijama za sufinanciranje stipendija učenika/studenata, Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) odnosno županijskim obrtničkim komorama za sufinanciranje stipendija učenika, te županijama za sufinanciranje uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama, najavio je ministar Bajs.

Ministarstvo turizma sufinancira 50 posto iznosa stipendija učenika/studenata za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, te s istim postotkom sudjeluje u sufinanciranju uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama.

Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu ima za cilj podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama. Potpore kroz ovaj program potaknut će kvalitetnije povezivanje obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, unaprijediti suradnju poslodavaca i obrazovnog sustava, te, uz pozitivne efekte u zapošljavanju, podići ukupnu kvalitetu kadrova u ugostiteljstvu i turizmu i time poboljšati ukupnu razinu usluga u ovom području.

Sredstva Programa namijenjena su učenicima i studentima čije stipendije sufinanciraju gospodarski subjekti (hotelske tvrtke i turističke agencije), učenicima obrtničkih zanimanja čije stipendije sufinanciraju Hrvatska obrtnička komora odnosno županijske obrtničke komore, te županijama za uređenje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama.

Provedbu Programa koordinira Ministarstvo turizma koje će objavljivati javne pozive za tekuću kalendarsku godinu, dok je za ovu godinu javni poziv otvoren do 23. kolovoza.

Za sufinanciranje stipendija u suradnji s gospodarskim subjektima Ministarstvo turizma sudjeluje s iznosom do najviše 200.000 kuna po gospodarskom subjektu i to najviše do 500 kuna mjesečno po učeniku za tekuću kalendarsku godinu i do 800 kuna mjesečno po studentu, s kojima se sklapaju pojedinačni ugovori.

Ministarstvo i županijske obrtničke komore sufinanciraju stipendije učenicima srednjih strukovnih škola po istom modelu, a Ministarstvo sudjeluje s najviše 500 kuna mjesečno po učeniku za tekuću kalendarsku godinu.

Za opremanja kabineta u suradnji sa županijama, Ministarstvo turizma sudjeluje s iznosom do najviše 200.000 kuna po školi.

Kriteriji i mjerila za odabir gospodarskih subjekata propisuju da tvrtka ima plan stipendiranja učenika/studenata uz definirane potrebe, strukturu i sredstva, kao i plan stručne prakse i stručne mentore, te da je spremna učenika/studenta nakon završenog školovanja primiti u radni odnos najmanje u vremenu trajanja stipendiranja. Pravo na stipendiju imaju redovni učenici/studenti, s time što će prednost imati oni učenici s postignutim rezultatima na stručnim natjecanjima, kao i studenti koji se posebno ističu tijekom studija.

Kriteriji i mjerila za sufinanciranje stipendija učenika u suradnji s HOK-om i županijskim obrtničkim komorama previđaju postojanje plana županijskih obrtničkih komora o stipendiranju učenika uz definirane potrebe, strukturu i sredstva, te reguliran odnos Komore i licenciranih obrta koji sudjeluju u Programu. Također, pravo na stipendiju imaju redovni učenici, posebno oni s postignutim rezultatima na stručnim natjecanjima

Kriteriji i mjerila za sufinanciranje uređenja kabineta za stručnu nastavu u srednjim strukovnim školama u suradnji sa županijama uključuju ukupni broj učenika za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, broj kabineta za stručnu nastavu, njihovo stanje i potrebe za dodatnim ulaganjima, te rezultate škole u posljednje dvije godine (specijalizacija škole, nastupi na natjecanjima, sajmovima ili drugim manifestacijama), a vrednuje se i turistička razvijenost županije.

Ministarstvo turizma, temeljem ugovora, uplaćuje sredstva neposredno na račun krajnjeg korisnika i to mjesečno za stipendije učenicima/studentima na njihov račun u banci, te županijama po završetku uređenja kabineta za stručnu nastavu, a također će kontrolirati njihovo namjensko trošenje. 
 



Pisane vijesti