Poruka ministra Kalmete povodom Svjetskog dana turizma

Ministar Božidar Kalmeta

" Posebno me raduje da je ovogodišnja glavna tema proslave Svjetskog dana turizma upravo povezana s putovanjima i prijevozom. U mašti mnogih od nas desetljećima smo priželjkivali povezivanje autocestom Zagreba i Splita, što smo ovog ljeta i ostvarili, a sve sa željom da što prije stignemo na sanjane destinacije, do naše uvale, do najljepšeg planinskog vrhunca, do slapova na Plitvicama.

Projekt ubrzane izgradnje suvremenih prometnica prepoznat je kao osnovni preduvjet za daljnji razvitak države, a nasuprot ranijim naglascima na povezivanju smjerom od zapada prema istoku, kao novi prioritet nametnule su se prometnice prema moru, pa tako i Dalmatina koja danas povezuje dva naša najveća grada, središte sjeverozapadne Hrvatske i metropolu s centrom Dalmacije, što je bio desetljetni san većine stanovnika.

Prepoznajući upravo važnost putovanja za turizam, gospodarsku granu na kojoj počiva razvoj Hrvatske, hrvatska je Vlada stvorila pretpostavke za nastavak izgradnje autoceste prema Dubrovniku, a uskoro započinje i izgradnja mosta kopno-Pelješac kojim će se spojiti svi dijelovi Hrvatske u prometnu cjelinu, a ujedno će i poluotok Pelješac i najjužniji otoci dobiti priliku za pojačani razvitak. Modernizacijom zračnih, morskih i riječnih luka, obnovom flote naših brodara i zračnih prijevoznika, uvođenjem nagibnih i izletničkih vlakova, kvaliteta i brzina stizanja na odredište sve je više na usluzi svim korisnicima, osobito brojnim turistima.

Ostvarenje svih ovih projekata doprinijet će da Hrvatska ne samo zbog ljepote netaknutih uvala i najčišćeg mora na Mediteranu zadrži titulu najpoželjnije turističke destinacije, već i zbog infrastrukture koja turistima omogućuje brži i sigurniji put."