Uz Dan grada projekt kulturnog turizma

Slika /arhiva/skradin1.jpg

Skradin danas slavi Dan grada i blagdan Svetog Jeronima, a u sklopu programa proslave u hotelu "Skradinski buk" predstavljen je projekt razvoja kulturnog turizma skradinskog područja pod nazivom "Turina i Bribir".

Ukupna vrijednost projekta je 490.000 eura, a Europska unija, koja ga sufinancira izdvojila je 335.500 eura. Ostatak novca osigurala su ovlaštena ministarstva, Hrvatska turistička zajednica, grad Skradin i Šibensko-kninska županija.

Kako je rečeno na predstavljanju, "Turina i Bribir" je projekt koji bi trebao biti završen do kraja godine, a svrha mu je obnoviti sljev rijeke Krke. 

Na arheološkom lokalitetu Bribirskoj glavici konzervirani su arheološki spomenici i rekonstruirana turistička infrastruktura, uređene su biciklističke i pješačke staze u okolici Skradina, a održana su i mnoga predavanja i radionice u sklopu edukativnih programa za poduzetnike u turizmu, istaknula je Karmen Španjol-Bićanić, direktorica Ureda Turističke zajednice Skradina, koja je nositelj projekta.

U sklopu projekta razvoja kulturnog turizma Skradina među ostalim će se urediti utvrda Turina, koja datira iz ranoga srednjeg vijeka, a radovi na tom lokalitetu svečano su otvoreni danas.

U Skradinu će uskoro početi raditi i sustav za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, čija je izgradnja stajala oko 30 milijuna kuna, rekao je na svečanoj sjednici skradinskoga Gradskog vijeća gradonačelnik Nediljko Dujić.

Dodao je da je u posljednjih 13 godina, od kada je osnovana Gradska uprava, izgrađeno 350 kilometara vodovodnog sustava i uređeno oko 300 kilometara cesta.

Najavio je izgradnju poslovne zone u Skradinu i golf-igrališta uz Prukljansko jezero. 

Proslava Dana Skradina nastavlja se večeras i sutra zabavnim i kulturnim programima. (Hina)



Pisane vijesti