DZS: Broj turističkih dolazaka i noćenja u osam mjeseci dva posto veći

Slika /arhiva/Milicevo-beach.jpg

Iako je u kolovozu broj turističkih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj bio jedan posto manji nego u kolovozu lani, statistički podaci za prvih osam mjeseci pokazuju da su ostvareni planirani rezultati - broj dolazaka i noćenja bio je za dva posto viši nego u istom razdoblju lani.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu je u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno 2.605.066 turističkih dolazaka i 16.929.176 noćenja.

Broj dolazaka i broj noćenja bio je za 1 posto manji nego li u kolovozu prošle godine.

Na to je utjecao pad broja dolazaka i noćenja stranih turista. U kolovozu je, naime, Hrvatsku posjetilo 2,36 milijuna stranih turista, što je 2 posto manje, a ostvarenih 15,4 milijuna noćenja stranaca također je 2 posto manje nego u kolovozu lani.

Broj domaćih turista istodobno je porastao za 10 posto (242,9 tisuća), a ostvarili su oko 1,5 milijuna noćenja ili 9 posto više nego u kolovozu prošle godine.

Statistika pak za osam mjeseci ove godine pokazuje da je Hrvatsku posjetilo 8.314.315 turista, koji su u svim komercijalnim smještajnim objektima ostvarili 44.651.885 noćenja.

Broj turista i broj noćenja dva posto je viši nego u prvih osam mjeseci lani.

Hrvatsku je u osam mjeseci posjetilo gotovo 7,1 milijun stranih turista ili 1 posto više nego u istom razdoblju lani.

Stranci su ostvarili gotovo 90 posto ukupnih turističkih noćenja i u osam je mjeseci zabilježeno 39,8 milijuna noćenja stranih turista, što je 2 posto više nego u isto vrijeme lani.

Više stope rasta zabilježene su pak u broju i noćenjima domaćih turista - 1,2 milijuna turističkih dolazaka domaćih turista porast je za 12 posto, a 4,8 milijuna ostvarenih noćenja porast za 9 posto u odnosu na prvih osam mjeseci lani.

U strukturi noćenja stranih turista dominiraju turisti iz Njemačke (21,7 posto), potom Italije (12,6 posto), Slovenije (12 posto), Austrije (8,4 posto), Češke (8,4 posto), Mađarske (5,0 posto), Nizozemske (4,5 posto), itd.

Tako je u osam mjeseci zabilježeno 1,2 milijuna njemačkih turista, što je 3 posto manje nego u isto vrijeme lani, a ostvarili su više od 8,6 milijuna noćenja ili 1 posto manje, dok je turista iz Italije bilo nešto manje od 1,1 milijun ili 4 posto manje, a ostvarili su 5 milijuna noćenja ili 5 posto manje.

Manji broj dolazaka i noćenja u odnosu na isto razdoblje lani zabilježen je i kod turista iz Češke ili Mađarske, dok se porast broja dolazaka i noćenja bilježi primjerice kod gostiju iz Slovenije (za dva posto), Austrije (porast broja dolazaka za 6, a noćenja za 8 posto), itd.

Statistika pokazuje da su stranci u prosjeku ostvarili 5,6 noćenja po dolasku.

Najkraće su u Hrvatskoj boravili japanski turisti koji su prosječno ostvarili 1,6 noćenja po dolasku, a najduže turisti iz Rusije sa prosječnih 8,7 noćenja po dolasku.

Kod japanskih i ruskih turista bilježi se i snažniji rast dolazaka i noćenja. Tako je broj turista iz Rusije porastao za 37 posto i u osam ih je mjeseci u Hrvatskoj boravilo više od 87 tisuća, a ostvarili su 757 tisuća noćenja, što je porast za 36 posto, dok je broj dolazaka i noćenja japanskih turista dvostruko veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje - 39,7 tisuća dolazaka ili 113 posto više, te 62,5 tisuća noćenja ili 94 posto više. (Hina)



Pisane vijesti