Predstavljen program razvitka ruralnog turizma vukovarsko-srijemskih općina

Slika /arhiva/grb-tovarnikgif

Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara predstavio je u Tovarniku idejni program razvitka ruralnog turizma vukovarsko-srijemskih pograničnih općina Tovarnika, Nijemaca, Tompojevaca i Lovasa koji obuhvaća sadašnjih i budućih 70 turističkih točaka.

Prema riječima v.d. predsjednice Fonda Ljiljane Blažević, uz već prepoznatljive turističke odrednice kao što su svetište Gospe Ilačke u Ilači, rodna kuća književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, koja se obnavlja, te mogućnosti za razvoj lova i ribolova u spačvanskim šumama i na rijekama Dunavu, Bosutu i Spačvi, na području četiriju općina u planu je i izgradnja konjičkih i biciklističkih staza, te uključivanje u razvoj ruralnog turizma obiteljskih gospodarstava.

"Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara spreman je sufinancirati s 25 posto potrebnih sredstava obiteljska gospodarstva koja ponude projekt bavljenja ruralnim turizmom čiji smo razvoj na ovom području uklopili u strategiju razvoja Vukovarsko-srijemske županije, a dio je i nastojanja Vlade za razvoj ruralnog turizma", rekla je Blažević.

Po njezinim riječima, predstoji izrada turističkog branda za svaku općinu te rad na konkretnim projektima od kojih su neki, poput obnove rodne kuće Antuna Gustava Matoša, u tijeku, a neke, poput izgradnje konjičkih i biciklističkih staza, tek treba započeti.

"Riječ je o dugotrajnom procesu bez vremenske odrednice provedbe čiji je cilj, kroz razvoj ruralnog turizma, poticanje samozapošljavanja i zapošljavanja na području ovih četiriju povratničkih općina te podizanje ukupne razine razvoja gospodarstva i poslijeratne obnove", dodala je Ljiljana Blažević koja je načelnicima četiriju općina uručila idejno-prostorna rješenja i studiju izvedivosti razvoja ruralnog turizma za područje svake pojedine općine.

Načelnik općine Nijemci Ivica Klem rekao je da im je namjera obnoviti nekadašnje salaše i seljačke stanove kojih još uvijek ima na tom području, kako bi turisti i izletnici dobili uvid u običaje i način života Srijemaca od prije sto pedeset godina.

Općina Tompojevci, po riječima načelnika Zdravka Galovića, zainteresirana je ponajprije za razvoj lova i ribolova na brojnim tzv. ritovima koji se na području općine prostiru na oko 600 hektara, a bogati su ribom i raznim pticama, dok općina Lovas, kako je naveo načelnik Željko Cirba, priliku za turistički razvoj prepoznaje u Dunavu kao međunarodnom plovnom putu.

Načelnik općine Tovarnik Marinko Beljo kao odrednicu razvoja turizma na tovarničkom području naveo je svetište Gospe Ilačke, rodnu kuću književnika Antuna Gustava Matoša te Festival voćnih rakija i likera koji je ove jeseni po prvi put održan. (Hina)



Pisane vijesti