Mješoviti hrvatsko-mađarski odbor za turizam u Pečuhu

Slika /arhiva/pecs-pan.jpg

U Pečuhu će se 28. veljače i 1. ožujka 2007. godine održati 6. zasjedanje Mješovitog hrvatsko-mađarskog odbora za suradnju na području turizma. Izaslanstva predvode državni tajnici za turizam Zdenko Mičić i Zóltan Somogyi.

Izaslanstvo Ministarstva je, na na putu prema Pečuhu, obišlo Baranju i tom se prigodom susrelo s Janjom Čeliković, direktoricom Turističke zajednice grada Belog Manastira, s kojom su posjetili nedavno otvoreni hotel Patria kategoriziran s četiri zvjezdice, što je iznimno veliki korak u razvoju smještajnih kapaciteta na ovom području. Hotel je izgrađen kreditnim sredstvima programa 'Poticaj za uspjeh'. Nakon hotela, izaslanstvo je obišlo nekoliko tematskih puteva, među kojima i vinsku cestu u Zmajevcu, gdje su posjetili podrum Josić.

Predstavnici gradova i županija Hrvatske i Mađarske u Pečuhu će predstaviti stanje projekata vrlo razvijene prekogranične suradnje. S naglaskom na razvoj ruralnog i ekoturizma, posebna pažnja posvetit će se planovima razvoja hrvatsko-mađarskih vinskih cesta, međunarodne biciklističke rute „Tri rijeke“, transverzale Balaton – Lonjsko polje te perspektivama razvoja turizma na unutarnjim vodama.

Nove inicijative za moguću suradnju uključuju prijedlog osnivanja Južne kulturne zone, temeljene na jačanju kulturnog turizma, koja bi uključivala gradove i naselja u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik Pečuha predstavit će mađarske planove u okviru proglašenja Pečuha „Europskom prijestolnicom kulture za 2010. godinu“.

Odbor će također definirati teme s područja turizma koje će predložiti za raspravu na predstojećoj Drugoj zajedničkoj sjednici Vlada RH i Mađarske, u svibnju 2007. godine.

Mješoviti odbor je formiran temeljem Ugovora o suradnji na području turizma,  potpisanog između dviju Vlada 1996. godine. Kao izraz izuzeto dobrih susjedskih odnosa Odbor se sastaje češće od bilo kojeg drugog koje, temeljem potpisanih međunarodnih ugovora, ovo Ministarstvo ima s još dvadeset drugih zemalja.



Pisane vijesti