Kalmeta: Liberalizacija turističkih usluga ulaskom u EU

Slika /arhiva/kalmeta-Vlada-RH.jpg

Vlada je s današnje sjednice u Zaprešiću Hrvatskom saboru uputila konačni tekst zakona o pružanju usluga u turizmu, koji predviđa da će do potpune liberalizacije usluga u turizmu, ne uredi li se to međunarodnim ugovorima, doći ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU.

"Nakon ulaska Hrvatske u EU i stranci će moći pružati usluge u turizmu pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani", rekao je ministar turizma Božidar Kalmeta.

Zakon, koji je usklađen s propisima EU, predviđa da se brodarima (na objektima kategoriziranim za nautički turizam) omogućuje da, osim na brodu i uz privez broda, prodaju i rezerviranje svojih usluga obavljaju i na za to predviđenom mjestu u objektu smještaja gostiju, ili na prostoru kojeg odrede lokalno predstavničko tijelo ili lučka uprava.

Zakon, koji bi na snagu stupio početkom studenog ove godine, regulira i turizam na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ne vezujući ih pritom za istodobno obavljanje ugostiteljskih usluga.

Također, odlukom Vlade uvest će se i nova brzobrodska linija na relaciji Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar. Za tu će liniju trebati oko šest milijuna kuna, no to dodatno neće teretiti proračun, jer će se osigurati preraspodjelom unutar Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. (Hina)



Pisane vijesti