Mičić: Zabrinutost za strana ulaganja u hrvatski turizam

Slika /arhiva/Copy of Micic.jpg

U Hrvatskoj što prije treba stvoriti fiskalne uvjete i povoljniju klimu za ulagače u turizam, bez čega neće biti ne samo kvalitetnih stranih ulaganja nego će Hrvatska teško ostvariti zamišljeni cilj da postane destinacija na razini četiri zvjezdice, izjavio je danas državni tajnik za turizam pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Mičić.

Izrazivši zabrinutost za strane investicije u turizmu, posebno u golf projekte, Mičić je kazao i da će uskoro o tome voditi razgovore s potpredsjednikom hrvatske Vlade za gospodarstvo te da tu situaciju treba što prije mijenjati na bolje.

Iznio je i najnoviji primjer napuštanja investiranja na makarskom području od strane španjolskog hotelskog lanca Iberostara, koji su mu kazali da se povlače jer im je predug rok čekanja povrata kapitala od 20 godina.

U Makarskoj su iduće godine planirali početi graditi novi hotel s četiri zvjezdice u vrijednosti većoj od 50 milijuna eura, o čemu su krajem prošle godine potpisali i ugovor, što bi bilo i jedno od najvećih ulaganja u gradnju novog hotela od osamostaljenja Hrvatske i ujedno prvi novi veći hotel na obali. Otišli su drugdje, kaže Mičić, a to je samo jedan primjer kada prevelika opterećenja koče investitore.

Dodao je i da su u Ministarstvu zadnjih godina uložili veliki trud oko poticanja razvoja golfa i kongresnog turizma, ali da nisu naišli na adekvatnu podršku i razumijevanje u drugim ministarstvima. Bez suradnje i koordinacije svih resora nema razvoja niti stvaranja kvalitetnih turističkih proizvoda koji nam trebaju, istaknuo je Mičić.

Problem vidi i u zastoju privatizacije pojedinih hotelskih kuća na makarskom području i Korčuli, čime je zakočeno njihovo poslovanje i razvoj, a rješenje ovisi o Vladi i novim strateškim smjernicama koje se čekaju.

Govoreći o očekivanjima od ove turističke sezone Mičić kaže da je dobro počela te vjeruje da je realno očekivati bar 2 posto veće fizičke i 3 do 5 posto veće financijske pokazatelje nego lani, a time i premašivanje lanjskih 6,3 milijarde eura prihoda od turizma. (Hina) 



Pisane vijesti