Sabor: Potpora zakonu o pružanju usluga u turizmu

Slika /arhiva/hrv-sabor.jpg

Saborski klubovi i zastupnici jutros su, kao i sinoć kada je otvorena rasprava, podržali predloženi Zakon o pružanju usluga u turizmu, uvjereni da će doprinijeti pobošljanju hrvatske turističke ponude i većoj kvaliteti turističkih usluga.

Zdenko Antešić (SDP) kazao je da je predloženi zakon dobar primjer da se, uz uvažavanje primjedbi i prijedloga struke i zastupnika, može izraditi kvalitetan propis. Predložio je da se uz u zakonu pobrojanih turističkih usluga (seoski, zdravstveni, športsko-rekreacijski, pustolovni, ribolovni, itd.), u te usluge uvrste i kulturni, ronilački i enogastronomski turizam, te da se posebno naglasi važnost svake od turističkih usluga. "To je bitno za brandiranje turističke ponude kako bi izašli izvan poimanja hrvatskog turizma kao ponude samo sunca i mora", rekao je Antešić. Najavio je zajednički amandman SDP-a i HSS-a po kojemu bi, u cilju zaštite nacionalnih interesa, strani državljani i tvrtke koje se u Hrvatskoj bave turizmom morali poznavati hrvatski jezik. "To nam nalaže minimum nacionalnog ponosa jer postoji opasnost da se u nekim turističkim destinacijama ne čuje hrvatski jezik", rekao je Antešić.

Pero Kovačević najavio je amandman HSP-a kojim bi se odredili lokaliteti na kojima turistički vodiči moraju biti hrvatski državljani (nacionalni parkovi, lokaliteti kulturne, povijesne i arheološke baštine, mjesta stradanja Hrvata i bitni lokaliteti iz Domovinskog rata). "Ne smije se dogoditi da nam o našoj povijesti govore turisti iz Turske ili Albanije, da agresori i pripadnici paravojnih postrojbi s druge strane govore o Domovinskom ratu", poručio je Kovačević. Najavio je i amandman po kojemu bi se polaganje stručnih ispita za pružatelje turističkih usluga organiziralo pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori, u suradnji s resornim ministarstvom, a ne samo na visokim učilištima.

Nevenka Majdenić (HDZ) istaknula je da će predloženi zakon olakšati poslovanje pravnih i fizičkih osoba koje se bave turizmom, te podići kvalitetu poslovanja. Najavila je amandman HDZ-a kojim bi se, u cilju razvoja seoskog turizma, dopustilo članovima seoskog gospodarstva da povremeno zapošljavanju do dvije osobe izvan gospodarstva, posebno u slučaju dolaska većih skupina turista. Time bi se, kaže, izbjegao rad na crno, omogućilo veće zapošljavanje i bolja turistička ponuda.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izvijestio je zastupnike da će u 13 sati glasovati o ranije raspravljenim točkama, te da će potom zaključiti 25. sjednicu Sabora. (Hina)



Pisane vijesti