U prvoj polovici godine turistički rast u svim županijama

Slika /arhiva/070710_S001.jpg

Hrvatska više nije destinacija jeftinog turizma, podignuta je kvaliteta smještaja, ostvarena dobra popunjenost, a brojke za prvih šest mjeseci su ohrabrujuće jer su sve hrvatske županije ostvarile pozitivne rezultate, istaknuo je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, na današnjoj 3. sjednici Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku godinu 2007.

Pojačane aktivnosti, po Mičićevim riječima, treba osmisliti za Dubrovnik, Pelješac i Korčulu jer je riječ o avio destinacijama koje zbog ukidanja subvencija na avio mostove bilježe manjak gostiju u prvoj polovici godine. Kako je izvijestio Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, u prvih šest mjeseci ostvareno je oko 3 milijuna dolazaka i 12,4 milijuna noćenja, što je povećanje od 10, odnosno 5 posto u odnosu na prošlogodišnjih šest mjeseci.

Lipanj također bilježi bolje rezultate u odnosu na prošlogodišnji. Tako je ostvareno 8 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja, od toga najbolje rezultate ima Zadarska županija, napomenuo je Bulić. Upozorivši na pad dolazaka tradicionalnih gostiju iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, te skandinavskih tržišta poput Danske i Švedske, Bulić je rekao da je došlo do preslagivanja tržišta.

Vrlo visok rast ostvaren je u prvih šest mjeseci u pomorskom prometu (7,5 posto više putnika i 8 posto vozila), nautičkom turizmu (15 postotni rast), kao i kruzingu koji je ostvario rast od 18 posto, rekao je državni tajnik za more Branko Bačić.

Naveo je da su uvedene nove linije, na postojećim su uvedene nove frekvencije, modernizirane su luke, nabavljeni novi brodovi, a ACI je uložio oko 5 milijuna eura u povećanje standarda marina. U posljednje dvije godine državnim je potporama izgrađeno 17, a rekonstruirano 8 brodova u putničko-izletničkoj floti malih brodara kojima će država subvencionirati razliku u cijeni goriva u iznosu do 200 tisuća eura u 3 godine, najavio je.

Državni tajnik za turizam apelirao je na Državni inspektorat da intervenira u slučajevima koji su se nedavno dogodili na Rabu, kada su privatni iznajmljivači hvatali za rukav goste na trajektnom pristaništu koji su već imali organiziran smještaj i nudili im 50 posto nižu cijenu smještaja. Nakon što su otkazali dogovorene aranžmane i prihvatili povoljnije ponude razočarani ponuđenim ti su gosti tražili povrat novca, rekao je Mičić ocijenivši kako je takvim ponašanjem nanesena šteta organizatorima putovanja.

Također, ponovo je upozorio da neki hoteli u jagmi za profitom dižu cijene, a onda ih zbog nedolaska gostiju ruše za 50 posto. Time, po njegovoj ocijeni, dugoročno nanose štetu Hrvatskoj koja se zbog takvog ponašanja tretira kao preskupa destinacija.

Gospodarski inspektorat započeo je s intenzivnim inspekcijskim nadzorima u sektoru ugostiteljstva i turizma u priobalju, istaknuo je Kruno Kovačević, glavni državni inspektor. Ciljane akcije, dodao je, provedene su u Crikvenici, Novom Vinodolskom, Omišu, na Plitvicama, Braču, Hvaru, a posebna pozornost inspektora usmjerena je na rad stranaca koji bez radnih dozvola najčešće nelegalno pružaju usluge smještaja, ronjenja, skipera te ih je dosad 40-ak sankcionirano. Najavio je daljnje akcije usmjerene na kontrolu privatnih iznajmljivača, radnog vremena ugostiteljskih objekata, štandova, prodaje poljoprivrednih proizvoda uz ceste, a čak i nadzor svjetionika, gdje se, kako je naglasio, često obavlja nelegalna djelatnost.

Pomoćnik ministra za cestovni promet Igor Malý kazao je da se svake srijede s predstavnicima MUP-a, HAK-a, HAC-a i HC-a održavaju koordinacije kako bi se smanjile gužve na cestama, pogotovo na tunelima Mala Kapela i sv. Rok za koje je raspisan natječaj za dovršetak drugih cijevi do sezone 2009. godine. Modernizirani su alternativni pravci, objavljena je naredba o ograničenju prometa na cestama po kojoj više neće biti zabrana za kamione na Plitvičkoj cesti zbog sagrađenih autocesta, pojasnio je Malý. Najavio je osnivanje Nacionalnog prometnog centra o čijem će ustroju i funkcioniranju HAC izraditi studiju, a koji bi trebao obuhvatiti sve vidove prometa. 



Pisane vijesti