HTZ: U srpnju i sedam mjeseci na Jadranu po 6 posto više noćenja

Slika /arhiva/HTZ_new_01.jpg

Na hrvatskom Jadranu je u ovogodišnjem srpnju i u sedam mjeseci ostvareno po 6 posto više noćenja nego u istim mjesecima prošle godine, pokazuju prvi podaci turističkih zajednica dobiveni iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Navedeni porast noćenja za jedan je postotni poen viši nego su glasile službene prognoze za srpanj i sedam mjeseci, što sve iznova i dodatno potvrđuje ocjene da bi se ova turistička sezona mogla pokazati najuspješnijom do sada u Hrvatskoj.

Od siječnja do kraja srpnja, po podacima HTZ-a, na Jadranu je boravilo 5,4 milijuna turista, što je 5 posto više nego u istim mjesecima prošle godine. Stranih je turista došlo 4,64 milijuna ili 4 posto više, dok je domaćih 768,6 tisuća dolazaka porast od 7 posto.

Ukupno je u sedam mjeseci ostvareno nešto više od 29,1 milijun noćenja (6 posto više), od čega 25,57 milijuna noćenja stranih turista i 3,53 milijuna domaćih. Stranih je noćenja bilo 5 posto više nego u sedam mjeseci prošle godine, a domaćih 9 posto više.

Samo u ovogodišnjem srpnju na Jadranu je bilo 2,52 milijuna turista, što je jednako kao lani, ali je s nešto više od 17 milijuna noćenja ostvaren navedeni porast (od 6 posto).

Poraste dolazaka i noćenja u sedam mjeseci ove godine zabilježile su sve jadranske regije, pri čemu 'vodi' Dalmacija s ukupno 2,45 milijuna turista (4 posto više) i 12,62 milijuna noćenja (8 posto više). Najviše je turista pritom došlo (869 tisuća) u Splitsko-dalmatinsku županiju, na čijem je području ostvareno i najviše noćenja (4,58 milijuna).

Najveće poraste u odnosu na prošlogodišnjih sedam mjeseci među četiri dalmatinske županije od 11 posto u dolascima (627 tisuća) i 14 posto u noćenjima (3,65 milijuna) zabilježila je Zadarska županija. Šibensko-kninska županija je pak s 3 posto manje gostiju zabilježila 11 posto više noćenja, dok je Dubrovačko-neretvanska županija imala 3 posto više turista i 1 posto manje noćenja.

Dalmaciju po turističkoj posjeti slijedi Istra u kojoj je u sedam mjeseci bilo 1,61 milijuna turista i 9,9 milijuna noćenja, čime su ostvareni porasti od 5 odnosno 3 posto.

Na Kvarner je ukupno došlo 1,34 milijuna turista ili 5 posto više, a isti je porast ostvaren i s 6,58 milijuna noćenja. Primorsko-goranska županija je pritom zabilježila po 6 posto više dolazaka i noćenja s 1,17 milijuna turista i gotovo 6 milijuna noćenja. Ličko-senjsku županiju posjetilo je jednako turista kao lani, 164 tisuće, a 586,1 tisuća noćenja porast je od 1 posto.

Grad Zagreb je u srpnju posjetilo gotovo 60 tisuća turista ili 7 posto više, dok je s preko 101 tisućom noćenja zabilježen pad od 11 posto u odnosu na lanjski srpanj.

U sedam mjeseci Zagreb bilježi nešto bolje rezultate s ukupno 322 tisuće turista i 598,5 tisuća noćenja, što je 13 odnosno 9 posto više. (Hina)



Pisane vijesti