Vlada donijela uredbu o osnivanju Hrvatskoga muzeja turizma

Slika /arhiva/vlada.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i Uredbu o osnivanju Hrvatskoga muzeja turizma sa sjedištem u Opatiji.

Premijer Ivo Sanader rekao je da Opatija ima dugu tradiciju u turizmu te da zato apsolutno zaslužuje i takvu dužnost i obvezu da bude sjedište Hrvatskoga muzeja turizma.

U Vladinoj Uredbi navodi se da se razlozi osnivanja Muzeja prvenstveno očituju u potrebi stručne i znanstvene obrade građe i baštine kako bi se na jednom mjestu javnosti mogla predstaviti povijest hrvatskoga turizma i njegov razvoj.

Ministar kulture Božo Biškupić najavio je pak da će sjedište Muzeja biti u Vili "Angiolina" u središtu Opatije. Muzej će biti na tri etaže ukupne površine oko tisuću četvornih metara, a drugi objekt kojim će raspolagati Muzej je Umjetnički paviljon Juraj Šporer smješten na morskoj obali uz župnu crkvu sv. Jakova. Riječ je o galerijskome prostoru površine 200 četvornih metara.

Kako stoji u obrazloženju Uredbe, Muzej će prezentirati Opatiju u njezinom 'zlatnom razdoblju' s početka 20. stoljeća kada se ujedno počinje razvijati i turistička djelatnost u čitavoj Hrvatskoj. Suosnivači Muzeja su Republika Hrvatska i grad Opatija, a oni će osigurati i novac za rad Muzeja u jednakim omjerima, odnosno svaki po 50 posto.

Vlada je donijela i Uredbu o osnivanju Visoke škole za menedžment u turizmu i informatici u Virovitici. (Hina)



Pisane vijesti