Državna tajnica Kostelić na Prvom zasjedanju Zajedničkog povjerenstva za promicanje i provedbu gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžana

  • Slika Arhiva\Media\1574\img_0290.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Janica Kostelić sudjelovala je danas u Bakuu na Prvom zasjedanju Zajedničkog povjerenstva za promicanje i provedbu gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžana. Supredsjedatelji su bili Fazil Mammadov, ministar nadležan za porezni sustav u Azerbajdžanu te dr.sc. Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, a osim državne tajnice za šport u hrvatskom izaslanstvu još su bili predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zdravstva, Ministarstva obrane, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Agencije za investicije i konkurentnost i Hrvatske gospodarske komore.

Prilikom zasjedanja Zajedničkog povjerenstva dvije strane su razmijenile informacije o gospodarskom razvitku obje zemlje, kao i bilateralnoj trgovini i gospodarskim odnosima, a posebno su obrađena područja industrije, energetike, zdravstva, mladih i športa, kulture, turizma, prometa, komunikacijskih i informacijskih tehnologija te poljoprivrede. Također, obje strane upoznale su sudionike s investicijskim mogućnostima, kao i s turističkom ponudom u Republici Hrvatskoj i Republici Azerbajdžan. Strane su zaključile kako se odnosi između obje zemlje razvijaju povoljno, ali da postoji prostor za intenzivniji razvoj gospodarske suradnje.

Kao uvod u zasjedanje prikazan je najnoviji video Ministarstva turizma u kojem vodeću ulogu u promociji Hrvatske imaju hrvatski športaši. Državna tajnica Janica Kostelić istaknula je kako su hrvatski športaši prepoznati diljem svijeta i kao takvi najbolje mogu predstaviti sve što Hrvatska nudi.

„S obzirom na veličinu Hrvatske i broj stanovnika koji je tek nešto veći od četiri milijuna, ponosni smo na dugu tradiciju uspjeha koje ostvaruju naši športaši. Središnji državni ured za šport potiče na bavljenje športom od najranije dobi, od rekreacijskog do vrhunskog športa. Jedan od glavnih izazova je kako približiti šport što široj populaciji i omogućiti razvoj stručnog kadra. Zbog toga je bitno razvijati suradnju s različitim zemljama, izmjenjivati iskustva te poticati sudjelovanje na raznim međunarodnim športskim natjecanjima“, rekla je Kostelić.

Pozdravila je sva športska događanja koja se organiziraju u Azerbajdžanu na kojima su hrvatski športaši uspješno sudjelovali. Posebno je istaknula Europski olimpijski festival mladih koji će se održati u Baku 2019. godine, za koji se također očekuje veliki odaziv mladih hrvatskih športaša.

Fazil Mammadov, kao supredsjedatelj Zajedničkog povjerenstva istaknuo ja kako im je osobita čast što u radu povjerenstva sudjeluje državna tajnica za šport, ne samo kao predstavnica institucije nadležne za pitanje športa, već i kako višestruka osvajačica olimpijskih odličja. Naglasio je kako smatra da upravo osobe s iskustvom profesionalnog bavljenja športom mogu neizmjerno doprinijeti razvoju športa i na nacionalnoj razini i kroz međunarodnu suradnju.

Po završetku zasjedanja potpredsjednica Vlade i ministrica dr.sc. Martina Dalić i ministar Fazil Mammadov potpisali su Protokol zasjedanja Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžan, a Intigam V. Babayev, zamjenik ministra mladih i športa iskazao je poseban interes za sastanak s državnom tajnicom Janicom Kostelić na temu konkretne suradnje s jasnim ciljevima u području športa.Pisane vijesti