Državni tajnik Družak predsjedao neformalnom videokonferencijom ministara športa EU

  • Slika \slike\galerija\Sport-SDUS (3).JPG
  • Slika
  • Slika

Utjecaj koronavirusa na sektor športa mnogo je veći od samog otkazivanja športskih događaja

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak danas je sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU predsjedao neformalnom videokonferencijom ministara športa EU ne temu utjecaja novog koronavirusa (COVID-19) na sektor športa.

Na početku videokonferencije istaknuto je kako u borbi protiv pandemije COVID-19 spašavanje života i zaštita zdravlja naših građana ostaje glavni prioritet te kako je izbijanje COVID-19 utjecalo u mnogo aspekata na naše društvo pa tako ima ogroman utjecaj i na sektor športa.

Ovisno o stupnju epidemije i drugim specifičnim okolnostima u državama članicama uvedene su različite mjere kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. U ovo vrijeme posebnih okolnosti, u situaciji koju se nije moglo predvidjeti niti na nju utjecati i koja ugrožava život i zdravlje građana, ministri odgovorni za šport razmijenili su informacije, iskustva, ideje i prijedloge da bi se pomoglo zajedničko traženje rješenja i ublažile negativne posljedice.

Puno je posla pred nama kako bismo zaštitili šport i sačuvali njegovu snagu da doprinese zdravlju i dobrobiti naših građana i razvoju našeg društva u sadašnjoj situaciji, ali i u razdoblju nakon pandemije. Ipak, siguran sam da će sektor športa iz ovog izaći snažan kao i uvijek“ istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Ministri športa EU raspravljali su o različitim mjerama koje su uvedene u državama članicama. Naglasili su da ova situacija utječe na trenutno funkcioniranje športskih saveza i da postoje ogromni ekonomski gubici jer je većina športskih događaja otkazana.

Također, istaknuli su činjenicu kako su prekinute športske aktivnosti na lokalnoj razini kao i redovito funkcioniranje niza malih klubova i športskih organizacija.

Ministri su naglasili kako treba iskoristiti svaku mogućnost da se preusmjere postojeća i planirana sredstva na nacionalnoj razini, ali treba uzeti u obzir i mogućnosti da se koriste EU fondovi te šport prepozna kao važan dio regionalnog razvoja u skladu s nacionalnim prioritetima i u suradnji među relevantnim dionicima.

Uzimajući u obzir prirodu pandemije, poseban naglasak u raspravi stavljen je na osiguranje kontinuiteta treniranja športaša, pripreme i povećanje tjelesne aktivnosti građana dok se istovremeno osigurava njihova sigurnost i prevencija širenja koronavirusa.

Ministri su naglasili da su države članice već poduzele različite mjere kako bi motivirale ljude da održe tjelesnu aktivnost raznim treninzima kod kuće ili ograničenom vanjskom aktivnošću. Europska komisija također je okarakterizirala izbijanje COVID-19 kao izvanrednu okolnost i povjerenica Gabriel je izrazila spremnost podržati napore država članica da se pomogne športu u krizi i oporavku nakon krize.

Vezano uz tu temu ministri su pozdravili dogovorenu fleksibilnost što se tiče rokova prijave na Erasmus+:Šport kao i fleksibilnost vezanu uz implementaciju projekata i buduće programe.

Zaključno, ministri su pozdravili #BeActiveAtHome kampanju da se motiviraju građani na tjelesnu aktivnost kod kuće kako bi postali i ostali zdravi, kao i zajedničko promišljanje sljedećeg izdanja Europskog tjedna športa.Pisane vijesti