Janica Kostelić: Za šport osigurano 100 milijuna kuna

  • Slika arhiva//media/2141/img_5694.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prvih 20 ugovora za Poziv „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ u ukupnoj vrijednosti od 22,7 milijuna kuna potpisano je u četvrtak, 27. rujna 2018. godine, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu.

Svečanosti potpisivanja prisustvovala je državna tajnica za šport Janica Kostelić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

„Po prvi puta je šport uključen u dodjelu sredstava iz Europskog socijalnog fonda zahvaljujući odličnoj suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Izuzetno sam sretna i vjerujem da će ovaj poziv pomoći da se što više mladih i osoba s invaliditetom uključi u športske aktivnosti te da ćemo pokazati da je šport snažno sredstvo za socijalno uključivanje svih osoba u zajednicu i da šport moramo učiniti dostupnim svima bez obzira na socijalni i svaki drugi status“, rekla je prilikom dodjeljivanja ugovora državna tajnica za šport Janica Kostelić naglasivši kako je zbog velikog interesa povećana početno definirana alokacija.

„S obzirom na veliku zainteresiranost povećava se alokacija za 100 posto odnosno sa 50 na 100 milijuna kuna“, najavila je Kostelić.

Javni poziv „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ pod motom „Zajedno u športu za jednakost u životu“ objavljen je 8. lipnja 2018. godine, a privremeno je obustavljen 27. srpnja 2018. godine obzirom da su zaprimljeni projektni prijedlozi, u odnosu na zahtijevani iznos bespovratnih sredstava, dosegli 105% ukupno raspoloživog iznosa. Poziv će biti obustavljen do 30. listopada 2018. godine, a nakon toga će se ponovno otvoriti kada se nakon provedene dodjele sredstava odobrenim projektima utvrdi preostali iznos.

„Nadam se da će šport u sljedećem razdoblju biti uključen i u druge operativne programe kako bismo i za potrebe športa mogli iskoristiti mnoge mogućnosti koje se pružaju iskorištavanjem sredstava iz Europskih fondova“, zaključila je Kostelić.

Uz ovih 20 ugovora, jučer je potpisano i 7 ugovora za Poziv „ ZAŽELI - Program zapošljavanja žena“, ukupne vrijednosti 26,27 milijuna kuna, zatim 5 ugovora za Poziv „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, ukupne vrijednosti 21,69 milijuna kuna te 6 ugovora za Poziv „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“, ukupne vrijednosti 7.16 milijuna kuna.Pisane vijesti