Uručeni ugovori za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 26 milijuna kuna i dodijeljene #BeCROactive nagrade

Dvadeset i četiri nova ugovora u vrijednosti od 26 milijuna kuna danas su svečano uručena udrugama koje su ta sredstva dobile za projekte prijavljene na Javni poziv „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”. Kroz projekte odobrene temeljem ovog Javnog poziva omogućit će se bavljenje športom većem broju ljudi, neovisno o njihovim materijalnim ili tjelesnim mogućnostima, a do sada je odobreno ukupno 44 projekata u vrijednosti od 49 milijuna kuna od ukupno raspoloživih sredstava koja iznose 100 milijuna kuna.

Ugovore su uručili Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice za šport te Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 „Posebno smo ponosni na ovaj Javni poziv sa sloganom „Zajedno u športu za jednakost u životu“, jer ovakvi projekti doprinose boljoj integraciji društva, a nema boljeg načina za integraciju djece nego kroz šport. Iznimno mi je drago što su prijavljeni projekti iz različitih športova i iz različitih dijelova Hrvatske tako da uistinu možemo reći da su pokrivena sva područja. Iz Europskog socijalnog fonda imamo na raspolaganju 13 milijardi kuna, a ovo je samo jedan od naših projekata od kojih su svi iznimno dobro prihvaćeni i kroz njih se pomaže onima kojima je to najpotrebnije“, rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava.

 „Kroz ovaj Javni poziv pokazali smo kako se i za šport mogu osigurati sredstva iz Europskih fondova, a ovim pozivom otvorili smo vrata športu i u sljedećem operativnom razdoblju. Posebno nas veseli i veliki interes udruga te vjerujemo kako će ova sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način kako bi šport postao dostupan što većem broju ljudi“, izjavio je zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija.

Ovom prigodom dodijeljene su po prvi puta i nagrade za Europski tjedan sporta, koji već četvrtu godinu za redom provodi Središnji državni ured za šport. Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja građana u športu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Nagrađeni su najaktivniji sudionici na nacionalnoj razini kroz tri kategorije: Obrazovanje, Radno mjesto i Lokalni junak/junakinja.

 #BeCROactive nagrada u kategoriji Obrazovanje otišla je na otok Cres gdje je Osnovna škola Frane Petrića u suradnji s jedriličarskim klubom Reful svojim učenicima pružila mogućnost odabira izbornog predmeta Jedrenje. Već treću godinu zaredom program odabire oko 30% učenika u dobi od 10 do 15 godina što ukupno čini 30 polaznika. Program se provodi tijekom školske godine i vodi ga profesor tjelesne i zdravstvene kulture, a potrebnu opremu osigurava jedriličarski klub Reful kao udruga građana.

 Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove je godine osvojio nagradu za najaktivnije Radno mjesto. Trenerica Iva Morandini, ujedno i zaposlenica fakultetske knjižnice, inicirala je obilježavanje fokus dana Radno mjesto Europskog tjedna sporta kroz prigodno vježbanje u knjižnici na mini trampolinima.

#BeCROactive Lokalna junakinja ove godine je Snježana Panjkret, trenerica fitnessa koja sudjeluje kao izlagač od samog početka projekta, a poticanjem građana na aktivan i zdrav život Panjkret uspješno širi poruku o važnosti bavljenjem tjelesnom aktivnošću što je i glavna poruka Europskog tjedna sporta.

Nagrade najaktivnijima u protekloj godini podijelio je nogometaš NK Dinamo Bruno Petković i zamjenik državne tajnice Krešimir Šamija.Pisane vijesti