Zajedno u športu, zajedno u životu: Judo inkluzija

  • Slika /slike/IMG_2948-min.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji u 2018. godini potpisao je ugovor za projekt Judo inkluzija financiran iz Europskog socijalnog fonda temeljem Javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”.

Provedba projekta je već započela a kroz iduće tri godine planirane su brojne aktivnosti koje su prezentirane danas na uvodnoj konferenciji. Pozdravne govore održali Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza i Marija Crnković, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU fondove Središnjeg državnog ureda za šport. Riječi hvale za trenericu u judo klubu osoba s invaliditetom Fuji Marinu Drašković nisu izostale, a koja je istaknula kako ništa ne bi bilo moguće bez partnera projekta judo kluba Pinky, Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice i Grada Velika Gorica. Okupljene su pozdravili i mali športaši judo kluba Fuji, te volonteri koji neumorno sudjeluju u radu kluba. Iznimno pozitivna atmosfera i uzbuđenje vladalo je u dvorani Gradske vijećnice Velike Gorice gdje je predstavljen plan i cilj projekta koji, uz omogućavanje besplatnih treninga za svoje članove i one koji će to tek postati, uključuje i izradu dokumentarnog filma o judo klubu Fuji, razradu knjige o judo treninzima za osobe s cerebralnom paralizom te razne športske turnire i izlete za djecu. Potpisivanjem ugovora za projekt Judo inkluzija, judo klub osoba s invaliditetom Fuji primio je prvi veći financijski poticaj.

Danas su se istaknule europske vrijednosti koje judo klub Fuji provodi kroz svoje aktivnosti: djeca s teškoćama, uz sve prednosti koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti, nitko ih ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, svi su jednaki, a njihov se trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom. Promociju socijalne uključenosti putem športskih aktivnosti prepoznala je i Europska komisija koja je judo klubu osoba s invaliditetom Fuji dodijelila nagradu #BeInclusive 2018. godine u konkurenciji od 111 projekata iz 25 zemalja Europe. Više o #BeInclusive nagradi možete pročitati ovdje.Pisane vijesti