Završen seminar "Why Does European Sport Need Skilled and Competent Coaches?"

  • Slika \slike\galerija\SDUS-konferencija-EU-min.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Protekla dva dana na ovom seminaru vidjeli smo da se svi slažemo u tome da trenerima u budućnosti treba otvoriti što više mogućnosti kako bi stekli sve potrebne vještine i znanja kako bi se mogli baviti trenerskim poslom“, rekao je zamjenik državnog tajnika Šamija.

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport, a u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, održan je dvodnevni seminar pod nazivom „Why Does European Sport Need Skilled and Competent Coaches?“.

Kvalifikacije i kompetencije trenera u športu prva su od dvije teme kojima će se tijekom predsjedanja baviti Hrvatska u području športa, a seminar koji se održao u Zagrebu okupio je stručnjake iz cijele Europske unije, predstavnike Europske komisije te svjetski poznata i priznata hrvatska športska imena – Linu Červara, Ivicu Tucka, Petra Metličića, Vedranu Grgin Fonseca i Blanku Vlašić.

„Šport je nedjeljivi dio odgoja, obrazovanja i kulture. Da bi to bio, morate u športu imati kompetentne, stručne ljude. Uz roditelje, treneri su najbitnije osobe u odgoju djece, mladih. Osnažuju etiku rada, ponašanja, poštovanja. To mogu samo obrazovane osobe“, poručio je naš najtrofejniji rukometni trener Lino Červar.

Kao jedan od glavnih problema današnjih trenera, izbornik naše vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak istaknuo je:

„Nestrpljivost. To je veliki problem kod trenera. Svi bi odmah vodili reprezentaciju, najbolje klubove, osvajali trofeje... No, put do uspjeha je dugačak i potrebno je jako puno truda i ulaganja u sebe“ - naglasio je Tucak.

Osim razmišljanja hrvatskih stratega na seminaru se moglo čuti o implementaciji smjernica Europske komisije „Guidelines Regarding the Minimum Requirements in Skills and Competences for Coaches“, zatim se raspravljalo o tome treba li ili ne regulirati profesiju trenera te o tome koliki je društveni utjecaj trenera. Uz puno primjera dobre prakse te razmjene korisnih iskustava ovaj seminar poslužit će i kao podloga za izradu Zaključaka Vijeća Europske unije koji će se 19. svibnja 2020. godine usvojiti na sastanku u Bruxellesu.

„Pitanje vještina i kompetencija trenera nije nešto novo, i do sada se već puno napravilo po tom pitanju, međutim s obzirom na važnost uloge trenera, to je pitanje koje stalno iznova moramo ponavljati. Protekla dva dana na ovom seminaru vidjeli smo da se svi slažemo u tome da trenerima u budućnosti treba otvoriti što više mogućnosti kako bi stekli sve potrebne vještine i znanja kako bi se mogli baviti trenerskim poslom. Iznimno mi je drago što su svoja viđenja na tu temu iznijela i neka od naših najvećih trenerskih imena i siguran sam da će Zaključci koje ćemo usvojiti na Vijeću EU 19. svibnja biti kako na dobrobit trenera tako i na svakog pojedinca u sustavu športa“, zaključio je zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija.

Središnji državni ured za šport u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU organizirat će još sastanak direktora za šport Europske unije te konferenciju na temu utjecaja medija u športu koji će se održati od 3. do 5. lipnja u Dubrovniku.

Također, u organizaciji Europske komisije, 26. i 27. ožujka u Zagrebu bit će održan EU Sport Forum koji će okupiti športsku elitu iz cijele Europe.Pisane vijesti