Nužno donijeti standarde rada za djelatnike u hrvatskom hotelijerstvu

Slika /arhiva/naslovna.jpg

Hrvatski turizam uslijed procesa tranzicije i privatizacije suočen je sve više s poteškoćama po pitanju kadrovske politike jer menedžment često ne prepoznaje kvalitetnog pojedinca, a što rezultira negativnom selekcijom, naglasio je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić na današnjem sastanku u organizaciji resornog Ministarstva i Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u sklopu kojeg je održana prezentacija i rasprava o potrebi izrade standarda rada djelatnika u hrvatskom hotelijerstvu.

Kako bi se i u hrvatskoj ugostiteljskoj djelatnosti što prije definirali jasni standardi po pitanju zaposlenika i njihovog rada, Mičić je najavio skoro osnivanje radne skupine koja bi se sastojala od predstavnika Ministarstva, STUH-a, HUH-a i dr., a čiji bi zadatak bila analiza postojećeg stanja i problema kao prvi korak prema izradi jedinstvenog hrvatskog standarda rada djelatnika u hotelijerstvu, ali i šire.

Po njemu je žalosno što se i ovih dana na Zavodu za zapošljavanje nalazi preko 50 tisuća radnika ugostiteljske struka, dok se istovremeno sve češće govori o potrebi dovođenja inozemne radne snage u hrvatske hotele, restorane, kampove itd. Manjak radne snage, kazao je, jasno se vidi i po tome što se nekada tijekom sezona na tisuću kreveta zapošljavalo oko 800 sezonskih radnika, dok je danas ta brojka pala na 150.

Vezano uz potrebu stvaranje kvalitetnog kadra u turizmu pomoćnik ministra Želimir Kramarić podsjetio je da Ministarstvo trenutno izrađuje program potpora poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu. Cilj je stipendirati učenike srednjih ugostiteljskih škola, studente ugostiteljskih fakulteta i visokih škola, ali i gospodarske subjekte u turizmu koji žele ulagati u ciieloživotno obrazovanje svojih zaposlenika.

Kako bi se spomenuti standardi čim prije definirali predsjednik STUH-a Eduard Andrić predložio je što skorije pokretanje pilot projekta u nadležnosti Fakulteta za turistički i hotelski management, a kao pokusni objekt trebalo bi odabrati jedan hotel kategorije 3 zvjezdice na području Opatije.

Profesorica s opatijskog Fakulteta za turistički i hotelski menadžment Ivanka Avelini Holjevac održala je uvodnu prezentaciju u kojoj je pojasnila kako produktivnost hrvatskog turizma ovisi o usklađenom rastu kvalitete i kvantitete. Upravo se tu ova sve važnija gospodarska grana suočava s problemima uzimajući u obzir kako se u Hrvatskoj 1974. godine na 13 milijuna noćenja zapošljavalo preko 22 tisuća ugostiteljskih radnika, a 2004. na isti broj noćenja oko 18 tisuća radnika, navela je.

Ključni faktori produktivnosti rada, naglasila je Holjevac, leže u odgovarajućoj plaći, dobroj motivaciji, osiguranom obrazovanju, zadovoljavajućim uvjetima rada, definiranim standardima rada, planiranju, organizaciji itd. Veliki dio odgovornosti pri tome snosi menadžment koji treba osigurati dobitnu kombinaciju kod svakog pojedinog zaposlenika.

U nastavku je rečeno kako puko prebrojavanje turističkih noćenja nije više dovoljan pokazatelj razvitka turizma jer istraživanja potvrđuju kako je trenutačna kvaliteta svih 488 hrvatskih hotela ocijenjena s prosječnom ocjenom 2,75.

Na kraju je Holjevac još jednom potvrdila kako se budućnost u upravljanju kadrova upravo nalazi u sve fleksibilnijim ugovorima o radu, radnoj etici, interdisciplinarnosti i sve intenzivnijoj orijentaciji prema čovjeku.



Pisane vijesti