DZS: Kućanstva po turističkim noćenjima u devet mjeseci ispred hotela

Slika /arhiva/logo DSZ.jpg

Od ukupnih 53,6 milijuna turističkih noćenja u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine najviše ih je, 32,6 posto ili 17,5 milijuna, ostvareno u kućanstvima, čime je u toj vrsti smještaja u odnosu na iste mjesece prošle godine zabilježen porast od 13 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na drugom su mjestu hoteli, u kojima je ostvareno 25 posto ukupnih noćenja ili 13,4 milijuna, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 3 posto. No, u hotele je, po podacima Zavoda, u devet ovogodišnjih mjeseci došlo više turista nego u kućanstva - 3,4 milijuna prema 2,5 milijuna.

'Prednost' kućanstva ispred hotela po registriranim noćenjima iz Državnog zavoda pojašnjavaju normalnim za ljetne mjesece, kada uz općenito turiste u privatnom smještaju više noće i vlasnici kuća i stanova za odmor te njihovi prijatelji i rodbina.

Dodaju da se to mijenja u pred i posezonskim turističkim mjesecima, kada su te kuće većinom zatvorene, pa se više noćenja ostvaruje u hotelima, koji tada budu na prvom mjestu.

Kućanstva su s manjim brojem turističkih dolazaka ostvarila veći porast, od 14 posto, dok je u hotelima taj porast u odnosu na lani 6 posto.

Kampovi su na trećem mjestu s gotovo 2 milijuna turističkih dolazaka i 13 milijuna noćenja, čime su zabilježili poraste od 4 odnosno 3 posto.

Četvrta vrsta smještaja u dolascima su luke nautičkog turizma u kojima je boravilo 765 tisuća turista ili 11 posto više, ali su 1,3 milijuna noćenja (13 posto više) na petom mjestu, iza turističkih naselja.

U tim je naseljima u devet mjeseci ostvareno 3,1 milijun noćenja ili jednako kao lani, dok su s 478,5 tisuća turističkih dolazaka u plusu od 6 posto. (Hina)



Pisane vijesti