Hrvatskom turizmu potrebne destinacijske menadžment organizacije

Slika /arhiva/momj-w.jpg

Kvalitetno upravljanje turističkom destinacijom i njenim sadržajima postaje sve važnije na globalnom turističkom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj, gdje se o toj problematici unatoč njenoj važnosti i sve većoj potrebi govori tek zadnje dvije tri godine, a konkretno ne radi još gotovo ništa.

Čulo se to, između ostalog, na današnjoj konferenciji "Menadžment turističke destinacije" koja je u organizaciji tvrtke Infoarena okupila 50-ak sudionika iz turističkog sektora kojima su teorije i svjetska iskustva o upravljanju destinacijom ili destinacijskom menadžmentu predstavili brojni domaći i inozemni stručnjaci.

Većina se predavača složila da je za pojedino turističko odredište i njegovo uspješno 'nošenje' s modernim turističkim trendovima i sve zahtjevnijim turistima najvažnije imati tj. stvoriti jednu ili više organizacija ili tvrtki koje će dobrom suradnjom sa svima u odredištu stvoriti nove proizvode. Ti će proizvodi biti osnova turističke ponude originalne za tu destinaciju ili područje i upravo će to biti glavno u privlačenju turista.

No u Hrvatskoj, kako je na konferenciji kazala savjetnica u Upravi adriatica.neta i bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković, takvih destinacijskih organizacija još nema, a upravo je to ono što treba da bi se sezona produljila i turizam kvalitetno razvio i izvan 'kupanja i sunčanja'. Za pokretanje takvih organizacija ili tvrtki najvažnije su, kaže, kreativne, stručne osobe koje poznaju destinaciju i posao.

Iako ne rade poslove upravljanja destinacijom idealne bi za to bile već postojeće turističke zajednice (TZ), u čemu su se s Župan Rusković složili i drugi predavači među kojima i profesor Dragan Magaš s opatijskog hotelijerskog fakulteta te pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.

I dok Župan Rusković i Magaš drže da bi TZ mogle postati destinacijske menadžment organizacije i bez promjene Zakona o TZ, ali uz njihovu depolitizaciju, posebno njihovih čelnih ljudi, Kramarić drži da je promjena Zakona potrebna, što je i u Programu rada novog Ministarstva turizma. Kazao je i da je novim ustrojstvom prvi put su sklopu Ministarstva osnovana Uprava za sustav TZ kojoj je cilj sustavno praćenje i kontrola njihovog rada, čega do sada praktički nije bilo. (Hina) 



Pisane vijesti