Vlada: potpuna liberalizacija usluga u turizmu ulaskom u EU

Slika /arhiva/vlada_ikonagif

Do potpune liberalizacije usluga u turizmu doći će, nije li drugačije uređeno međunarodnim ugovorima, ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije (EU), proizlazi iz konačnog prijedloga zakona o pružanju usluga u turizmu kojega bi Vlada sa sutrašnje sjednice, koja će se održati u Zaprešiću, trebala uputiti u drugo saborsko čitanje.

Prema tom prijedlogu, naime, poslove voditelja poslovnice, turističkih vodiča i turističkih pratitelja mogli bi, zadovolje li uvjete, obavljati hrvatski državljani, dok se odredbe kojima bi te poslove mogli obavljati i državljani zemalja EU vezuju uz ulazak Hrvatske u EU.

Zakon predviđa i mogućnost da do toga dođe i ranije ako je to uređeno međunarodnim ugovorima, a za sada je kao takav ugovor na snazi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji usklađivanje s propisima EU vezano za slobodu pružanja usluga predviđa do veljače 2009.

Uvođenjem kontrole u liberalizaciju pružanja turističkih usluga, resorno je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka koje je predlagač zakona, prihvatilo primjedbe saborskih zastupnika iz prvog čitanja. Naime, u toj saborskoj raspravi (krajem studenog prošle godine) zastupnici su prvi prijedlog najviše kritizirali upravo zbog mogućnost da usluge u turizmu u Hrvatskoj mogu pružati i stranci, pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani, te su zatražili zaštitu domaćih pružatelja usluga od strane konkurencije.

U odnosu na prvo čitanje uz ostalo se brodarima (na objektima kategoriziranim za nautički turizam) omogućuje da pored izleta organiziraju i paket aranžmane, te da prodaju i rezerviranje svojih usluga obavljaju, osim na samom brodu i uz privez broda, i na za to predviđenom mjestu u objektu smještaja gostiju, ili na prostoru kojeg odrede lokalno predstavničko tijelo ili lučka uprava.

U zakon, koji bi na snagu stupio početkom studenog ove godine, također su u posebne oblike turističke ponude, uz primjerice seoski, zdravstveni, lovni, športski ili golf turizam, dodani i welness, kongresni i turizam za mlade. (Hina)



Pisane vijesti