U Zagrebu u četiri mjeseca porast broja turista i noćenja

Slika /arhiva/header1[1].jpg

Zagreb je tijekom prva četiri mjeseca ove godine posjetilo gotovo 160 tisuća turista, što je 8,4 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, a porast od 9 posto zabilježen je s gotovo 285 tisuća turističkih noćenja, podaci su Gradskog zavoda za prostorno uređenje.

Nešto malo više od 60 posto ukupnih turističkih dolazaka u Zagreb od siječnja do kraja travnja ove godine ostvarili su strani turisti, kojih je bilo gotovo 100 tisuća ili 7,6 posto više nego lani. Oni su ostvarili i 85 posto ukupnih noćenja odnosno 187 tisuća, što je porast od 9,5 posto.

Domaćih je turista u Zagrebu boravilo 60-ak tisuća ili gotovo 10 posto više, dok je njihovih 97 tisuća noćenja porast od 8 posto.

Većina je stranih i domaćih turista u Zagrebu boravila i noćila u 39 zagrebačkih hotela, koji su u odnosu na prošlogodišnja četiri mjeseca zabilježili 8,3 posto više turističkih dolazaka i 9,3 posto više noćenja.

Prosječan broj noćenja po dolasku u Zagreb bio je 1,8.

Među stranim turistima u Zagrebu je tijekom prva četiri mjeseca ove godine najviše bilo Nijemaca, Austrijanaca i Talijana, ali u odnosu na lani iz svih je tih zemalja došlo u prosjeku 3 do 7 posto manje turista. Pritom su jedino Talijani zabilježili porast noćenja od 4 posto.  (Hina)
 



Pisane vijesti