Aktualno stanje turističke Hrvatske na inozemnim tržištima

Slika /arhiva/gradac-plaza.jpg

Iako turistička Hrvatska uoči glavnog ljetnog dijela sezone na većini inozemnih tržišta stoji dobro te očekuje rezultate slične lanjskim ili i bolje, na pojedinim tržištima postoji određena neizvjesnost kako će se sezona odvijati, posebno zbog previsokih cijena pojedinih hrvatskih kampova, hotela te neodgovarajuće kvalitete privatnog smještaja.

Vidljivo je to iz zadnjih izvješća o stanjima na tržištima direktora inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) s početka srpnja.

U Njemačkoj, iz koje tradicionalno u Hrvatsku dolazi najviše gostiju, trenutni buking je na prošlogodišnjoj razini ili u laganom minusu, najviše zbog neadekvatnog odnosa vrijednosti za novac, posebno nekih hotela i kampova.

S tog je tržišta ove godine već zabilježen minus primjerice u Istri i Dubrovniku i nekim dijelovima Dalmacije. Borba za svakog njemačkog gosta dodatno je zaoštrena i snižavanjem cijena hotela u konkurentskim zemljama.

Slična je situacija i u Italiji, iako se s tog tržišta ništa konkretnije ne može reći do početka kolovoza, kada Talijani, većinom individualno, masovno kreću na godišnje odmore. Ipak, oni nisu toliko protiv cijena, osim u nekim istarskim kampovima, ali se žale na neljubaznost i nekorektnost vlasnika privatnog smještaja.

Kod turista iz Slovenije se pak očekuje najmanje ponavljanje prošlogodišnjih rezultata, a većina touroperatera zadovoljna je trenutnim bukingom.

Češko tržište za sada dobro reagira, neki touroperateri bilježe i bolji buking nego lani, ali će se više znati tek s podacima za lipanj kada u Hrvatskoj ljetuje najveći dio ukupnih čeških turista.

Stagnacija bukinga prisutna je u Austriji, ali i s tog tržišta većina gostiju dolazi individualno pa se očekuje najmanje slična posjeta kao lani.

Iz Mađarske se touroperateri nadaju da će se ove godine zaustaviti prošlogodišnji pad dolazaka i noćenja njihovih turista te bar ponoviti rezultati iz 2005. kada je u Hrvatskoj bilo 2,2 milijuna noćenja mađarskih turista.

Među zemljama u kojima je buking zadovoljavajući i bolji od lanjskog su Nizozemska, Poljska, Slovačka, Skandinavija, Švicarska, Belgija i Luxemburg te Rusija i SAD.

Iz Francuske i Velike Britanije će biti dobro ako se situacija održi stabilnom odnosno na razini prošle godine, kada je s tih tržišta već bilo manje turista. (Hina)



Pisane vijesti